IVO DUMANČIĆ

Zagrepčanin koji se borio protiv ruskih separatista: ‘Ukrajinska vojska ima jedan veliki problem‘

‘Rusija je vojna sila, ali od početka ove krize Ukrajina je vojno ojačala‘

Ivo Dumančić

 Damir Krajač/CROPIX

Zagrepčanin Ivo Dumančić (49) je kao borac ukrajinske dobrovoljačke pukovnije Azov proveo sedam mjeseci 2015. godine boreći se protiv proruskih separatista oko Mariupolja na istoku zemlje.

Do tada je bio natporučnik Hrvatske vojske te je napustio vojnu službu i u samo tjedan dana pridružio se ukrajinskim dobrovoljačkim snagama. Zatekli smo ga u Kairu odakle se spremao na put u Šri Lanku, a odatle prati današnja događanja u Ukrajini. Najnovije informacije dobiva od svojih bivših suboraca s istoka Ukrajine.

- Provodi se masovna mobilizacija, situacija je napeta, koliko mi javljaju s terena, cilj su im za sada isključivo vojne mete. Rusija je vojna sila, ali od početka ove krize Ukrajina je vojno ojačala, utrenirali su se i i imaju moćnu vojsku, imaju i veliko srce i ovo ih je sigurno dodatno ujednilo - kaže nam Dumančić.

Ipak, navodi i mogući problem s kojim bi se Ukrajinci mogli susresti, a uočio ga je dok se i sam borio u njihovim redovima.

- Tada su u prve redove gurali dobrovoljačke odrede, dok je regularna vojska držala uglavnom druge linije, a kažu mi da je tako i sada. Veliki broj tih časnika još uvijek mašta o nekom novom SSSR-u, zajedno su ratovali u raznim misijama s ruskim časnicima, ima tu i međusobnih prijateljstava, tako da bi se tu mogli dogoditi najveći problemi u obrani Ukrajine, kaže Dumančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:15