RAT U UKRAJINI

Hrvatske reporterke u Kijevu: ‘Do ponedjeljka je bilo sve OK, a onda je krenuo ukrajinski bunt‘

Reporterke Ana Mlinarić i Leona Šiljeg prate kaos u Ukrajini ‘iz prvih redova‘

Ana Mlinarić

- U ranu zoru su me probudile jake detonacije, ali kad sam pogledala kroz prozor, nije se vidjelo ništa. Onda sam čula Putinov govor - počinje razgovor reporterka N1 televizije Ana Mlinarić koja je u srijedu, kaže, sletjela u Kijev.

Jutro uz detonacije u Kijevu, ali u drugom hotelu, dočekala je u četvrtak i reporterka RTL-a Leona Šiljeg.

image

Leona Šiljeg

- Prvo je odjeknula eksplozija, a potom su se čule sirene koje su nas probudile, trajale su prilično dugo. Prvo sam pogledala kroz prozor i vidjela ljude kako trče, a bila je rana zora. Nakon toga smo skupili stvari i krenuli van, bilo je nemoguće dočekati taksi pa smo nastavili pješice, na cesti je bilo puno automobila, no pješaka nešto manje.

Gužva na cestama je postala sve veća, civili su počeli napuštati grad - kaže Šiljeg koja je sa snimateljem zatim došla do hotela Ukrajina. U tom hotelu smještena je reporterka Mlinarić s N1, a i druge brojne ekipe iz cijelog svijeta, koje su kasnije toga dana iz tog hotela evakuirane te su u podzemnoj čekale daljnje upute.

Pancirka i kaciga

Mlinarić kaže da je u srijedu u avionu bilo samo desetak putnika, i to većinom iz medija te jedan hrvatski poduzetnik koji na toj relaciji posluje posljednje tri godine.

- On se isto dvoumio otići ili ne, ali od danas je sve jasno. Ne bih voljela ostati ovdje pet dana, situacija se dramatično mijenja iz minute u minutu - kaže Mlinarić. Opisuje da su ulice većinom prazne, ali da su veliki redovi ispred bankomata, u trgovinama, na benzinskim postajama...

- Neki dućani su zatvoreni, a profesori su roditeljima javljali da ne šalju djecu u školu. Ukrajinci su bili prilično staloženi do ponedjeljka i Putinova govora koji je kod mnogih izazvao bunt - opisuje atmosferu reporterka Mlinarić koja, kaže, danas cijeli dan nosi neprobojni prsluk, a i kacigu, no još je nije koristila.

Zakrčene granice

- Ali i to je pitanje trenutka - kaže Mlinarić i dodaje da su se čuli s ljudima iz veleposlanstva koji su im ponudili da dođu k njima kako bi se zaštitili. - U Ukrajini je još stotinjak naših ljudi, a u veleposlanstvu kažu da su unaprijed upozoravali ljude da napuste zemlju - kaže Mlinarić. Reporterka Šiljeg kaže da je teško otići iz zemlje jer avioni ne lete.

- Danas nema ni jednog leta, svi zemlju napuštaju autima, granice su zakrčene - kaže Šiljeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:38