PRAVI PLANOVI

Koja je Putinova strategija? Čini se da želi izolirati Kijev, a ne treba zaboraviti ni Moldaviju...

Moderno mehanizirano ratovanje je brzo, brutalno i nevjerojatno destruktivno. U Europi se ovako nije ratovalo od 1945. godine

Premda je Rusija Ukrajinu prvo napala iz zraka i raketama, prava snaga ruske vojske leži u njezinim kopnenim snagama - teškim oklopnim borbenim vozilima

 EyePress News/EyePress via AFP

Ruska vojna operacija u Ukrajini ne tiče se samo osiguravanja i širenja teritorija na istoku zemlje koji kontroliraju ruski separatisti, piše The Guardian.

Predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin rekao je da Rusija operacijom u Ukrajini želi provesti "demilitarizaciju" i "denacifikaciju" te zemlje, na što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je Židov, pitao: "Kako ja mogu biti nacist?".

To bi moglo značiti da Rusija planira poraziti potpuno ukrajinsku vojsku i Kijevu nametnuti vladu koja će izvršavati naredbe Moskve.

Premda je Rusija Ukrajinu prvo napala iz zraka i raketama, prava snaga ruske vojske leži u njezinim kopnenim snagama - teškim oklopnim borbenim vozilima, mehaniziranim jedinicama te artiljeriji i projektilima.

Nakon napada na ukrajinske aerodrome i logističke centre te postrojenja za zračnu obranu i zapovjedne centre, uslijedili su brzi ulasci ruskih kopnenih snaga u Ukrajinu sa sjevera, s Krima i iz separatističkih enklava u Donbasu.

Moguće je da Rusi žele izolirati glavni grad Ukrajine Kijev te uništiti ukrajinske vojne jedinice koje se nalaze na istoku zemlje.

Rusija je aerodrome diljem Ukrajine napala vjerojatno kako bi onemogućila dolazak zapadne vojne pomoći u zemlju.

Istovremeno, ruske vojne vježbe u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici - dijelu Moldavije pod kontrolom separatista, a koji graniči s Ukrajinom i Rumunjskom - brinu mnoge jer bi mogle biti indikacija da Rusija želi dovršiti i druge "započete poslove".

Moderno mehanizirano ratovanje je brzo, brutalno i nevjerojatno destruktivno. U Europi se ovako nije ratovalo od 1945. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 02:35