RODITELJI ČETVERO DJECE

Zaljubljeni brat i sestra iz Njemačke izgubili bitku na Europskom sudu za ljudska prava: Sud će im oduzeti djecu!

Patrick je proglašen krivim i tri je godine proveo u zatvoru. Susan nije kažnjena jer je sud u Njemačkoj - na što je sad podsjetio i Europski sud - presudio da je samo djelomično odgovorna za svoja djela jer pati od poremećaja ličnosti

STRASSBOURG - Patrick Stuebing iz Njemačke, koji je već godinama u ljubavnoj vezi sa svojom mlađom sestrom Susan Karolewski i s kojom ima četvero djece, izgubio je tužbu na Europskom sudu za ljudska prava u kojoj je tvrdio da mu je uskraćeno pravo na privatni i obiteljski život.

Patrick i Susan nisu zajedno odrasli. On je, dok su mu bile tri godine smješten u dom, a kasnije ga je posvojio par iz Potsdama, dok je njegova sestra odrasla s njihovom majkom. No, kad je Patrick odrastao odlučio je potražiti svoje biološke roditelje. Pronašao je svoju majku i upoznao Susan. Šest mjeseci kasnije, njihova je majka umrla, a Patrick se doselio k Susan. Zbližili su se, a 2001. godine rodilo im se prvo dijete, sin Erik, koji je kasnije poslan kod udomitelja. U narednih nekoliko godina, od 2003. do 2005. dobili su još troje djece.

Bratu i sestri, čije dvoje djece ima određene invaliditete, naposljetku se sudilo zbog incesta. Patrick je proglašen krivim i tri je godine proveo u zatvoru. Susan nije kažnjena jer je sud u Njemačkoj - na što je sad podsjetio i Europski sud - presudio da je samo djelomično odgovorna za svoja djela jer pati od poremećaja ličnosti.

Unatoč svemu, par inzistira da njihova ljubav nije drugačija od drugih.

Odgovarajući na njihovu tužbu da im je uskraćeno pravo na obiteljski život, sud je presudio da Njemačka ima pravo zabraniti incest i da ta zabrana ne krši fundamentalno pravo na zaštitu obiteljskog života .

Europski sud za ljudska prava tvrdi da je glavni razlog za izricanje kazne za incest bila ‘zaštita braka i obitelji’ jer on briše granice između obiteljskih uloga. Uz to, dodali su, postoji i ‘rizik značajne štete’ za djecu rođenu iz takve veze.

Kao protuargument, Stuebingov odvjetnik tvrdi da takav rizik postoji primjerice i u slučaju starijih žena koje su trudne ili pak osoba s nekim vrstama invalidnosti, ali da se u takvim slučajevima zabrana ne nameće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:30