PUTINOV BUMERANG

Zaobišao je sankcije, prodao bliskoj sili naftu vrijednu milijarde dolara, a do novca - ne može!

Rusija ima milijarde dolara u Indiji, ali do tog novca ne može doći

Vladimir Putin i naftna bušotina u Rusiji

 Profimedia/

Milijarde dolara dobiti od prodaje ruske nafte zaglavile su u indijskim bankama, što predstavlja udarac pokušajima ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane s korištenjem američkog dolara dolar za trgovinu. Robama kao što su nafta, zlato i pšenica obično se trguje diljem svijeta u američkim dolarima, svjetskoj rezervnoj valuti, koja se koristi kao sredstvo plaćanja u međunarodnim transakcijama jer joj se vjeruje.

No, ruski financijski sustav je izoliran zapadnim sankcijama nametnutim nakon Putinove invazije na Ukrajinu, zbog čega njegova zemlja u pravilu ne obavlja transakcije u dolarima. Putin je to pokušao zaobići prodajom nafte zemljama kao što su Kina i Indija u njihovim lokalnim valutama, juanu i rupiji, izazivajući strahove da bi to potkopalo snagu američkog dolara u inozemstvu. Kina je također nastojala oslabiti utjecaj američkog dolara na svjetsku trgovinu, pozivajući vođe Zaljevskih zemalja da dopuste kupnju nafte i plina u juanima. Neki izvještaji čak navode da se možda već radi na bilateralnom sporazumu denominiranom u juanima.

Ipak, čini se da su se nedavni pokušaji dedolarizacije bilateralne trgovine s Indijom vratili Moskvi kao bumerang. Rusija je postala jedan od najvećih dobavljača nafte Indiji i zaradila je milijarde dolara od prodaje. To je rezultiralo akumulacijom do 1 milijarde dolara svaki mjesec u imovini u rupijama u indijskim bankama, kojima se ne može pristupiti zbog ograničenja indijske središnje banke Reserve Bank of India, koja ruskim tvrtkama onemogućuju prijenos rupija pohranjenih na bankovnim računima u Indiji u Rusiju i konverziju u rubalj, izvijestio je Bloomberg.

‘Dolar je još kralj‘

Timothy Ash, ekonomist i suradnik u programu za Rusiju i Euroaziju utjecajnog britanskog think-tanka Chatham House, rekao je da su rat u Ukrajini i sankcije koje su potom nametnute Rusiji "upravo ponovno potvrdile da je dolar kralj". "Jednostavno nema brzog rješenja za Rusiju, Kinu i ostale, dok globalno još uvijek vrijedi ona ‘vjerujem u američki dolar‘", kako je rekao Ash za Newsweek. On pretpostavlja kako Rusija samo otkriva zašto svi vjeruju dolaru, a razlog je, kako kaže, slobodno konvertibilan, dok rupija nije".

"Indija upravlja djelomično konvertibilnim kapitalnim računom, što podrazumijeva da se (indijska rupija) može zamijeniti za strane valute i obrnuto iz ograničenih razloga", kaže Aditya Bhan iz globalnog think-tanka Observer Research Foundation.

Zabrinutost oko stabilnosti tečaja glavna je prepreka koja stoji iza nevoljkosti indijske vlade da rupiju učini potpuno konvertibilnom. "Stabilne cijene predstavljaju ključan preduvjet za internacionalizaciju valute", kaže Bhan. "Daljnja zabrinutost sastoji se u tome da bi internacionalizacija (indijske rupije) mogla ograničiti sposobnost Reserve Bank of India‘s (RBI) da upravlja domaćom opskrbom novcem i utječe na kamatne stope u skladu s prevladavajućim makroekonomskim okolnostima".

Kao rezultat ovih ograničenja, čak 39 milijardi dolara moglo bi zaglaviti na indijskim bankovnim računima, navodi agencija Reuters. "To je problem", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u svibnju u indijskoj državi Goa. "Moramo iskoristiti ovaj novac. Ali za ovo, te rupije moraju biti prebačene u drugu valutu, a o tome se sada raspravlja".

Čini se da je u rujnu Lavrov priznao da je Moskva gotovo odustala od spašavanja svojih zaliha u rupijama vrijedne milijarde iz Indije. "Razgovarali smo s (indijskim ministrom vanjskih poslova) Subrahmanyamom Jaishankarom u Jakarti i raspravljali o bilateralnim pitanjima, uključujući takve probleme (kao što je mehanizam plaćanja između Rusije i Indije). U trenutačnoj situaciji akumulirale su se mnoge milijarde rupija za koje još nije pronađena njihova primjena, a naši indijski prijatelji uvjerili su nas da će ponuditi obećavajuća područja u koja se može ulagati", rekao je Lavrov 10. rujna, kako je prenio TASS.

Čini se, kako se navodi, da je trenutačno jedina opcija Rusije da iskoristi taj novac njegovo trošenje ili ulaganje u Indiji. No, između New Delhija i Moskve postoje jednostrani trgovinski odnosi, pri čemu Indija prodaje vrlo malo Rusiji, što ih čini nesposobnim trošiti.

‘To je uzrok deprecijacije‘

Osim nafte, Rusija je jedan od najvećih dobavljača oružja i vojne opreme Indiji. Između travnja prošle i veljače ove godine indijski uvoz iz Rusije dosegnuo je 41,56 milijardi dolara, uključujući više od 900 posto povećanja uvoza sirove nafte u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima indijskog portala za javne informacije Factly. Istovremeno je indijski izvoz u Rusiju iznosio samo 3 milijarde dolara. To znači da "volumen ‘zamrznutih sredstava‘ može dosegnuti desetke milijardi dolara", rekao je za Bloomberg Alexander Knobel, ravnatelj Instituta za međunarodnu ekonomiju i financije Ministarstva gospodarskog razvoja. "Situacija je pogoršana zbog povijesno visokog ukupnog trgovinskog deficita Indije, koji smanjuje mogućnosti poravnanja s trećim zemljama", pojasnio je on.

Prošlog je mjeseca Mihail Zadornov, bivši ruski ministar financija i bivši čelnik jedne od najvećih banaka u zemlji, sugerirao u kolumni za rusku novinsku kuću RBC da je neuspjeh u povratu te zarade od izvoza u Indiju "izravni uzrok deprecijacije tečaja (rublja) ovog ljeta". "Još jedan ne tako očit razlog za slabljenje (rublje) su zaglavljene rupije. Rusija je isporučila Indiji nafte i naftnih derivata vrijednih 30 milijardi dolara u prvoj polovici godine, a naš uvoz iz Indije procjenjuje se na približno 6 do 7 milijardi dolara godišnje", napisao je on. "Nemamo što kupiti u Indiji, ali ne možemo vratiti ove rupije jer je rupija nekonvertibilna valuta".

Rusija je također izrazila interes za izgradnju alternativnog mehanizma plaćanja s drugim zemljama BRICS-a (koji trenutačno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). No, u srpnju je indijski ministar vanjskih poslova Jaishankar rekao da "ne postoji ideja o BRICS-ovoj valuti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:59