SURADNJA S OTOČNIM DRŽAVAMA

Zapad želi proširiti utjecaj na Pacifiku i suprotstaviti se Kini

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2018. u 22:00

U.S. President Donald Trump (C) is pictured alongside Chinese President Xi Jinping during a dinner party at Beijing's Great Hall of the People on Nov. 9, 2017. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 355064648, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Donald Trump i Xi Jinping

Sjedinjene Države, Australija, Francuska i Britanija otvorit će veleposlanstva na Pacifiku i povećati broj svojih službenika kako bi osnažili suradnju s vođama otočnih država i tako se suprotstavili rastućem utjecaju Kine u toj regiji, prenosi Reuters.

Bitka za utjecaj u rijetko naseljenom Pacifiku važna je jer svaka od sitnih otočnih država ima glas u međunarodnim forumima, poput UN-a i kontrolira velikie dijelove oceana bogatog resursima.

Kina je od 2011. potrošila 1,3 milijardi dolara na koncesijske kredite i postala drugi najveći donator pacifičkim državama nakon Australije. To je zabrinulo Zapad da bi neke od njih mogle završiti u golemim dugovima prema Pekingu.

Kao odgovor na to, Australija, Novi Zeland i Sjedinjene Države povećat će ekonomsku pomoć i proširiti svoj diplomatski utjecaj u zemljama u regiji, izjavili su vladini dužnosnici i diplomati.

"Zabrinuti smo zbog aktivnosti Kine koja je dovela do stanja neodrživog duga", rekao je vladin anonimni izvor upoznat s planovima Washingtona.

Dodaje i da će SAD u roku od dvije godine pojačati diplomatsko osoblje na Palauu, Fidžiju i u federalnim dražavama Mikronezije.

Australska vlada bi u narednih nekoliko tjedana trebala imenovati visokog povjerenika za državu Tuvalu.

Palau i Tuvalu su priznali Tajvan koji Peking smatra kineskim teritorijem i najosjetljivije je kinesko pitanje.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo