'ETNIČKO ČIŠĆENJE' U MJANMARU

Zapadne sile traže od Suu Kyi da zaustavi nasilje nad Rohinjama

Čelnica Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi
 Soe Zeya Tun / REUTERS

Velika Britanija, Francuska i Australija pozvale su u ponedjeljak mjanmarsku čelnicu Aung San Suu Kyi da pomogne kako bi se okončalo vojno nasilje prema muslimanima Rohinjama, a njezin savjetnik za sigurnost rekao je da se svi izbjegli mogu vratiti, ali da je to proces o kojemu se mora razgovarati.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je prošli tjedan vladu Mjanmara da prekine vojnu operaciju protiv Rohinja kojih je 400.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš gdje im prijeti smrt zbog nestašica hrane i vode te smještaja, a taj egzodus trećine pripadnika muslimanske zajednice nazvao je etničkim čišćenjem.

"Osigurat ćemo da se svi izbjegli mogu vratiti svojim domovima, ali to je proces o kojemu moramo razgovarati", rekao je mjanmarski savjetnik za sigurnost Thaung Tun u ponedjeljak nakon ministarskog sastanka o krizi kojemu je domaćin Velika Britanija, a održava se na rubu sjednice Opće skupštine UN-a.

"Želimo osigurati da humanitarnu pomoć dobiju svi koji je trebaju, bez diskriminacije. U tome smo se suglasili", rekao je.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung Sang Suu Kyi suočila se s jakim inozemnim kritikama jer nije zaustavila nasilje. Ona će u utorak u UN-u govoriti o krizi koju je SAD opisao kao "odlučujući trenutak" za Mjanmar.

"Očekujemo od Aung Sang Suu Kyi sutra čvrstu izjavu u tom smjeru", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian u New Yorku.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson bio je domaćin ministarskog sastanka na kojemu se razgovaralo o načinima rješavanja krize koja je pogodila Rohinje, a na sastanku su bili ministri Turske, Australije, Indonezije, Švedske te američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

"Nastojimo postići da se svi složimo u tome da - kao prvo - ubijanja moraju prestati i nasilje mora prestati", rekao je Johnson prije sastanka.

Do nedavnog nasilja, u pokrajini Rahin živjelo je oko milijun Rohinja. Većini su bila nametnuta stroga ograničenja putovanja i nisu mogli dobiti državljanstvo u zemlji u kojoj mnogi budisti na njih gledaju kao na ilegalne imigrante iz Bangladeša.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je da želi od Suu Kyi čuti u utorak čuti rješenje za "tragedije koja je poprimila enormne razmjere". Ona je kazala da su tijekom ministarskog sastanka u New Yorku "svi bili jedinstveni u stajalištu da se nasilje mora okončati te se mora sklopiti primirje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:44