UDAR NA ORGANIZIRANI KRIMINAL

ZAPLIJENJENO 40 KG ZLATA I SREBRA U VELIKOJ POLICIJSKOJ AKCIJI U BIH: Operacija 'Zlatni karat' provedena u 10 gradova širom zemlje, uhićeno 30 osoba

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2019. u 13:34

Members of Bosnia's State Investigation and Protection Agency (SIPA) participate in an operation to arrest suspects in the central Bosnian town of Zenica, February 18, 2015. Bosnian police arrested seven people today from around the country on suspicion of financing terrorist activities, organising terrorist group and illegally joined and formed paramilitary and para-police formations. Two people were also arrested at Sarajevo airport under suspicion of trying to enter Syria by flying to Turkey first, according to a news release from SIPA officials. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS) - GM1EB2J0A0K01
Dado Ruvić / REUTERS

Ilustracija

ZAPLIJENJENO 40 KG ZLATA I SREBRA U VELIKOJ POLICIJSKOJ AKCIJI U BOSNI I HERCEGOVINI: Operacija 'Zlatni karat' provedena je u 10 gradova širom zemlje, uhićeno je 30 osoba

Najmanje trideset osoba uhićeno je u srijedu i četvrtak u Bosni i Hercegovini pod sumnjom za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, porezne utaje te krijumčarenje, a policija je u provedenim racijama diljem zamlje od njih zaplijenila i desetke kilograma plemenitih metala, potvrđeno je tijekom dana iz Državne agenije za istrage i zaštitu (SIPA)

U policijskom priopćenju stoji kako je operativna akcija, kodnog naziva "Zlatni karat", provedena po nalogu Tužiteljstva BiH. Trideset uhićenih osumnjičeno je za niz kaznenih djela, a tereti ih se da su se u suradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, bavili krijumčarenjem i nedopuštenim rasturanjem neocarinjene robe, točnije predmeta od zlata i srebra.

Akcija, koja je započela u srijedu, traje i dalje, a policijske racije provode se na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine odnosno u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Živinicama, Tešnju, Maglaju, Cazinu, Bihaću, Konjicu i Kladnju.

Do sada je pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz kaznenih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Operativna akcija "Zlatni karat" rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA-e.

Tužiteljstvo sve uhićene sumnjiči za kaznena djela organiziranog kriminala, krijumčarenje, organiziranje skupine za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, porezne utaje ili prevare i krivotvorenja znakova za obilježavanje robe.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili kako se istraga u ovom slučaju nastavlja, a istodobno su objavili i kako poduzimaju odvojenu akciju u kojoj je zbog sumnje u zloporabe službenog položaja i ovlasti osumnjičeno šest carinika koji su primali mito kako bi nezakonito umanjivali carinske pristojbe za uvoznu robu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo