NAPETO

ZAPOVJEDNIK IRANSKE GARDE KAŽE DA JE AMERIČKA VOJNA PRISUTNOST PRILIKA 'Ako Amerikanci naprave potez, udarit ćemo ih ravno u glavu'

Nosač aviona USS Abraham Lincoln
 REUTERS

Američka vojna prisutnost u Zaljevu prije je bila ozbiljna prijetnja, no sad je prilika, rekao je u nedjelju zapovjednik elitne iranske Revolucionarne garde, prenosi Iranska studentska novinska agencija (ISNA).

"Nosač zrakoplova koji na sebi ima najmanje 40 do 50 zrakoplova i 6000 vojnika na sebi bila je ozbiljna prijetnja u prošlosti, no sada su se te prijetnje pretvorile u priliku", poručio je Amirali Hajizadeh, zapovjednik zračnih snaga Garde.

"Ako Amerikanci naprave potez udarit ćemo ih ravno u glavu", dodao je.

SAD je prošli vikend na Bliski istok poslao svoj nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln, a Pentagon je najavio da će poslati i USS Arlington i postaviti sustav projektila Patriot uslijed porasta napetosti s Iranom.

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM).

Iran je snaženje vojne nazočnosti SAD-a ocijenio kao "psihološki rat" i zastrašivanje, a istaknuti iranski klerik je u petak upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom".

Napetosti između dviju država narasle su nakon što je Teheran ovaj tjedan objavio da će započeti povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu i kojeg je Washington napustio prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:08