NIMALO LAKA ODLUKA

Zašto Amerikanci i saveznici iz NATO-a stopiraju uspostavu zone zabrane letova iznad Ukrajine: ‘Ljudi, tek to bi bio rat‘

Ruski odgovor na to uključivao bi pokušaj obaranja američkih zrakoplova kao i izravnu borbu između američkih i ruskih borbenih aviona

američki borbeni avioni

 Ilustrativna fotografija/Tsgt John Raven/u.s Air/Zuma Press/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Sjedinjene Američke Države i druge saveznike u NATO-u da uspostave zonu zabrane letova iznad njegove zemlje kako bi spriječili rusko bombardiranje, no američka vlada jasno je dala do znanja kako oni ne žele i neće biti uvučeni u sukob s Rusijom.

Predsjednik Joe Biden u više navrata rekao je kako ne namjerava slati američke trupe u rat protiv Rusije u Ukrajini. Odgovor njegove administracije uvelike se oslanja na ekonomske sankcije protiv Rusije i odsijecanje brojnih ruskih banaka iz svjetskog sustava za bankovne transakcije.

Američka vojska dosad je poslala tisuće vojnika u zemlje NATO saveznice, Poljsku i Rumunjsku, ali uspostavljanje zone zabrane leta unutar Ukrajine za SAD bi predstavljalo značajnu vojnu eskalaciju, piše portal Task and Purpose.

- U prvoj fazi vjerojatno bi trebalo ukloniti rusku protuzračnu obranu u Ukrajini, a možda i dalje od toga, preko granice, pogotovo ako bi (Rusi) mogli gađati NATO avione. A to je onda rat - rekao je u ponedjeljak Tommy Vietor, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Podsjetimo, godine 2012. general Martin Dempsey, tadašnji načelnik Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a, upozorio je Bijelu kuću da bi uspostavljanje zone zabrane letova u Siriji zahtijevalo do 70.000 američkih vojnika na terenu samo kako bi se uništila protuzračna obrana unutar Sirije i spriječilo letenje sirijskih aviona.

- Svi koji predlažu da SAD uspostave zonu zabrane letova iznad Ukrajine moraju razumjeti da takav potez nije isto što i postavljanje velikog znaka s natpisom: 'Nemojte letjeti ovdje' - izjavila je Loren DeJonge Schulman, nekadašnja kolegica bivše američke savjetnice za nacionalnu sigurnost Susan Rice, a danas viša suradnica u think tanku Centra za nove američke studije u Washingtonu, D.C.

- Zona zabrane letova ne bi zaustavila druge elemente ruske invazije, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici morali bi biti spremni oboriti ruske zrakoplove, čime bi sami sebe doveli u veliku opasnost. Osim toga, svaka vojna opcija predstavlja novi trošak i novi rizik i javnosti to tako treba i predstaviti - dodala je Schulman.

Umirovljeni američki admiral James Stavridis, koji je predvodio američko-europsko zapovjedništvo i NATO tijekom zračne akcije u kojoj je 2011. svrgnut libijski diktator Muammar Gadhafi, kaže kako bi uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine bilo "visoko rizičan smjer djelovanja".

- Zona zabrane letova svakako bi se mogla uspostaviti, ali ruski odgovor na to vjerojatno bi uključivao pokušaj obaranja naših zrakoplova koji nadziru tu zonu, kao i potencijalnu izravnu borbu između američkih i ruskih taktičkih borbenih zrakoplova - rekao je Stavridis za Task and Purpose.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je kako će Sjedinjene Države i druge članice NATO-a "skupo platiti pokušaje uplitanja u rusko osvajanje Ukrajine". A prošlu nedjelju otišao je i korak dalje naredivši da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

Čini se kako je Bidenova administracija zasad odlučila pomoći Ukrajincima naoružavajući ih projektilima zemlja-zrak. I Sjedinjene Države i Njemačka najavile su da će poslati Stingere u Ukrajinu. Baltičke države to su već učinile.

- Mislim da pravo pitanje nije 'što bi bilo potrebno za uvođenje zone zabrane letova', nego 'koliko daleko možemo ići da osiguramo resurse i alate koji su Ukrajini potrebni za kontrolu zraka bez izazivanja odgovora Rusije' - zaključio je umirovljeni general zračnih snaga James Mike Holmes, bivši šef zračnog borbenog zapovjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05