UPITNA NOMENKLATURA

Zašto je WHO novi soj korone nazvao ‘omikron‘: Preskočili su dva slova grčkog alfabeta, htjeli su izbjeći gnjev Kine

Uobičajeno je da WHO nove varijante naziva po grčkom alfabetu, kako bi varijante mogle imati lako pamtljiva imena

Čelnik WHO-a Tedros Ghebreyesus

 Ludovic Marin/AFP

Pojava omikron varijante koronavirusa zabrinula je znanstvenike, države uvode zabrane putovanja iz i u zemlje u kojima su evidentirani 'slučajevi', a financijska tržišta se srozavaju, piše Firstpost.com.

U petak je Svjetska zdravstvena organizacija na svojem sastanku odlučila novi soj nazvati B.1.1.529 - omikron, te su je proglasili "varijantom koja zabrinjava", zbog velikog broja mutacija.

Odluka o imenovanju varijante privukla je pažnju mnogih, s obzirom da su preskočena dva slova grčkog alfabeta, što je dovelo do nagađanja da je WHO odluku donio kako bi izbjegao gnjev Kine.

Na red su, naime, došla grčka slova "ν" (ni) i "ξ" (ksi, xi), no WHO ih je preskočio i odlučio se za omikron.

Mnogi su odmah posumnjali da je WHO preskočio naziv "ni" kako bi se izbjegla zabuna s riječju "novi", odnosno "new", budući da se u engleskoj transliteraciji "ν" piše "nu". Istovremeno, pojavila se teza da je naziv "ξ" (Ksi, Xi) preskočen kako bi se izbjegao bijes Kine i njezina čelnika Xija Jinpinga.

Američki republikanski senator Ted Cruz na Twitteru je prenio informaciju novinara britanskog Daily Telegrapha koji je objavio kako mu je izvor iz WHO-a potvrdio da je naziv Xi preskočen kako bi se izbjegla "stigmatizacija regije".

- Ako se WHO toliko boji Komunističke partije Kine, kako im se može vjerovati da će ih prozvati sljedeći put kada pokušaju prikriti katastrofalnu globalnu pandemiju?, Cruz je napisao u svom tweetu prozivajući Peking, koji je već bio pod velikim napadom zbog svoje uloge u izbijanju virusa.

Epidemiolog Martin Kulldorf, profesor medicine na Harvard Medical Schoolu, također se oglasio na Twitteru, raspravljajući o imenovanju novog soja.

Sugerirao je da je WHO preskočio slova i nazvao novu varijantu "omikron" kako bi izbjegao potencijalnu situaciju da ikada varijantu koronavirusa bude morao nazvati "Xi" sojem, piše Firstpost.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 05:21