RECEPT ZA USPJEH

Zašto u Kanadi nije tolika drama s koronom kao u SAD-u? ‘Ti ljudi su kod nas poput zvijezda‘

Za razliku od, primjerice, SAD-a, konzervativni političari u Kanadi ne sumnjaju u vrijednost nošenja maski
Toronto; ilustracija
 Henryk Sadura/Tetra Images/Profimedia

S obzirom na to da broj slučajeva zaraze koronavirusom rastu u većem dijelu Europe i Amerike, lako je prepustiti se nihilizmu i zapitati se postoji li uopće dobar način za borbu protiv virusa, piše New York Times.

No, razmjeri epidemije variraju od zemlje do zemlje, stoga vrijedi obratiti pažnju na dvije države: Kanadu i Njemačku.

Kao što se vidi, ni Njemačka ni Kanada nisu izbjegle jesenski val koronavirusa, no obje zemlje prošle su bolje od svojih susjeda. Kako to?

Kao prvo, vlade obje zemlje reagirale su bolje od Trumpove Amerike, ali i od vlada nekih drugih europskih zemalja.

Njemačka je jučer najavila da će na nekoliko tjedana zatvoriti restorane, barove, teretane, kazališta i još mnogo toga.

'Moramo djelovati i to odmah sada kako bismo spriječili nacionalnu zdravstvenu krizu', rekla je kancelarka Angela Merkel. Usporedite to sa SAD-om, gdje je stopa potvrđenih novih slučajeva viša od trenutne njemačke stope u gotovo svih posljednjih pet mjeseci - no gotovo nitko ne govori o zatvaranju restorana.

Jučerašnji potez nije prvi agresivan potez Njemačke. Također su ovog proljeća bili daleko ispred SAD-a u razvoju široko dostupnih testova te ih sada stanovnicima nude besplatno.

No, Kanada je možda još bolji primjer s obzirom na to da je trenutna stopa novih slučajeva znatno ispod one njemačke.

Nešto od kanadskog uspjeha vjerojatno je kulturološki uvjetovano i teško bi se moglo ponoviti u SAD-u, kako kaže Ian Austen, Kanađanin koji o toj zemlji piše za The Times. 'U Kanadi se uglavnom poštuje autoritet', rekao je Ian.

Ali neke specifičke akcije bile su vrlo važne. Za razliku od SAD-a, konzervativni političari u Kanadi ne sumnjaju u vrijednost nošenja maski, rekao je Ian. Proljetos je Doug Ford, konzervativni premijer Ontarija, ljude koji prosvjeduju protiv mjera socijalnog udaljavanja opisao kao 'gomilu prostaka'.

A neki najviši javni zdravstveni dužnosnici u kanadskim provincijama postali su gotovo slavne osobe, jer su više puta pozivali na socijalno distanciranje, nošenje maski i druge oblike opreza. Zamislite kanadske verzije Anthonyja Faucija, ali one koje hvale sa svih strana političkog spektra, umjesto da ih nazivaju 'katastrofom', kao što je to predsjednik Trump učinio s pravim Faucijem.

Među najuspješnijim kanadskim regijama bile su četiri male provincije uz Atlantski ocean, koje su sve gotovo posve otjerale virus. Učinili su to uglavnom zatvarajući svoje granice - što je strategija koja je djelovala i u nekoliko drugih zemalja, uključujući Australiju, Ganu, Tajvan i Vijetnam, unatoč skepticizmu nekih političkih liberala širom svijeta.

Četiri kanadske provincije - Nova Scotia, New Brunswick, otok Princa Edwarda te kombinirani Newfoundland i Labrador - ovog su proljeća bile dovoljno uspješne da su ovog ljeta mogle stvoriti zajednički 'balon'. Stanovnici mogu putovati među četiri regije, no svi zajedno ostaju zatvoreni prema van.

'Ovdje nemamo novih slučajeva', rekla je Sharon Stewart, vlasnica restorana u Pictouu u Novoj Škotskoj. 'Želimo da tako i ostane.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:25