POLITIČKI KAOS

ZASTUPNICI IZVRŠILI UDAR NA BORISA JOHNSONA Većina za proceduru donošenja zakona o blokadi Brexita bez sporazuma, premijer najavio nove izbore

 ©UK Parliament/Roger Harris/Handout / via REUTERS

Pobunjeni torijevci i oporbeni parlamentarni zastupnici porazili su u utorak navečer vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namijenjenog sprječavanju brexita bez dogovora, na što je premijer Boris Johnson kazao da će se zauzeti za prijevremene izbore.

Za prijedlog koji su podnijeli oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv.

Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC. Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winston Churchill i dva bivša ministra financija - Philip Hammond i Kenneth Clarke.

"Ne želim izbore, ali ako zastupnici sutra glasaju za zaustavljanje pregovora i nameću još jedno besmisleno odgađanje Brexita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to riješi", rekao je Johnson parlamentu nakon glasovanja.

U povijesnom obračunu premijera i parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su da ga žele spriječiti da igra ruski rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stupom ekonomske i političke stabilnosti.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostavlja neriješenim, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska 'bez dogovora' do odustajanja od cijelog poduhvata, javlja Reuters.

U nastavku donosimo tijek večernjeg raspleta u britanskom parlamentu.

---------------------

23:12 U prvoj reakciji, Boris Johnson je najavio da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora. Lider oporbenih laburista Jeremy Corbyn takav je zahtjev podržao, ali samo pod uvjetom da prije toga bude održano glasanje o prijedlogu da je Brexit 31. listopada bez sporazuma protuzakonit.

---------------------

23:10 Zastupnici u britanskom parlamentu izglasali su s 328 glasova za i 301 protiv odluku prema kojoj se otvara put za raspravu o zakonu prema kojemu je Brexit 31. listopada protuzakonit osim ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva EU s Bruxellesom.

Uskoro se očekuje reakcija premijera Borisa Johnsona, koji se u kasnim večernjim satima vratio u parlament.

---------------------

22:50 Započelo je glasanje.

---------------------

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta odobrio je u utorak hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma na traženje zastupnika koji žele blokirati takav scenarij.

John Bercow je odobrio hitnu raspravu koja bi se trebala okončati kasno navečer glasanjem koje bi zastupnicima moglo omogućiti izglasavanje zakon kojim bi se spriječio Brexit bez sporazuma 31. listopada.

Prema informacijama BBC-ja, glasovanje se očekuje oko 23 sata po hrvatskom vremenu, a zastupnici bi zapravo tada osigurali sebi da u srijedu pokrenu raspravu o prijedlogu kojim bi prisilili premijera da zatraži odgodu Brexita do 31. siječnja sljedeće godine - tada će Europskom unijom već predsjedati Hrvatska - osim ako u međuvremenu, najkasnije 19. listopada, u parlamentu ne bude izglasan neki novi sporazum o uređenom iščlanjenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije ili ako se ne stvori nova većina koja bi podržala neuredni izlazak iz članstva.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU.

"Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije", rekao je Corbyn.

Premijer Johnson je ranije u utorak izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao oporbenim liberalnim demokratima.

"Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim brexitom na neprincipijelan način", napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru. Lee optužuje Johnsonovu vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi Brexitu "u najključnijem trenutku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:46