SVAĐA U PARLAMENTU

Zastupnici napali May jer ne dopušta glasanje o brexitu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.12.2018. u 21:33

Britain's Prime Minister Theresa May speaks at Prime Minister's Questions in the House of Commons, London, Britain, December 12, 2018. Parliament TV handout via REUTERS FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Parliament TV / REUTERS

Britanski zastupnici iz oporbenih i vladajuće Konzervativne stranke kritizirali su u ponedjeljak premijerku Theresu May jer nije dopustila da parlament prije božićne stanke glasa o njezinu sporazumu o brexitu.

"Premijerka je cinično kupila vrijeme", rekao je čelnik laburista Jeremy Corbyn optuživši May da vodi zemlju u "nacionalnu krizu".

May je ponedjeljak objavila da u trećem tjednu siječnja iduće godine namjerava britanskom parlamentu ponuditi na glasanje sporazum koji je o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije dogovorila u Bruxellesu.

May je u ponedjeljak rekla zastupnicima da traga za načinom da ojača utjecaj britanskog parlamenta na tzv. backstop, rezervno rješenje za osiguranje otvorenosti granice Irske i Sjeverne Irske.

Brexit se treba provesti 29. ožujka ali sporazum o razlazu zaključen u studenom s Bruxellesom nakon teških pregovora nije uvjerio zastupnike raznih političkih orijentacija, bilo da su pobornici brexita bez ustupaka ili su za zadržavanje u europskom klubu.

Nekoliko zastupnika optužilo ju je u ponedjeljak da pokušava ugušiti raspravu i "zastrašiti" parlament tako što postavlja izbor između prihvaćanja njezina sporazuma s Bruxellesom i napuštanja EU-a bez dogovora.

"Odgovorna premijerka stavila bi sporazum na glasanje ovaj tjedan", rekao je Corbyn dok su je zastupnici obiju strana pozivali da se glasanje održi prije Božića.

Više ministara u vladi zatražilo je u ponedjeljak da se raspravi o mogućim alternativama premijerkinu dogovoru s Bruxellesom ako ga, kako se očekuje, parlament odbije.

Parlament bi trebalo "pitati oko čega se može složiti" ako odbije sporazum, rekao je ministar gospodarstva Greg Clark BBC-u.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd također je novinarima izjavila da podupire druge konzervativne zastupnike koji traže "indikativno glasanje" o drugim opcijama za brexit.

"Moramo saznati što misli parlament, za što bi glasala većina zastupnika", rekla je Rudd. "Moramo uzeti u obzir sve opcije", dodala je.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo