IZJASNIO SE I USTAVNI SUD

Zatvor za bivšeg talijanskog ministra jer je crnu političarku usporedio s orangutanom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2019. u 20:32

roberto calderoli, Image: 108236026, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Roberto Calderoli

 

Bivši talijanski ministar koji je političku suparnicu crne boje kože usporedio s orangutanom osuđen je u ponedjeljak na 18 mjeseci zatvora zbog rasističkog vrijeđanja.

Roberto Calderoli je u srpnju 2013. rekao da je za tadašnju ministricu za integraciju Cecile Kyenge, talijansku državljanku rođenu u Kongu, "pomislio da se radi o orangutanu".

"Čak i ako se radi o prvostupanjskoj presudi i uvjetnoj kazni, to je ohrabrujuća presuda za sve one koji se bore protiv rasizma", napisala je na Facebooku Kyenge, zastupnica u Europskom parlamentu iz Demokratske stranke lijevog centra.

MILAN, ITALY - DECEMBER 15: Italy's Integration Minister Cecile Kyenge attends the Italian Social Democratic Party PD National Assembly on December 15, 2013 in Milan, Italy. Matteo Renzi won the PD primary elections with 68% of votes, becoming the leader of the Party. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images

Cecile Kyenge

Postupak je trajao dugo jer se o slučaju morao izjasniti Ustavni sud koji je ranije ove godine zaključio da Calderolijeve izjave nisu bile pokrivene zastupničkim imunitetom.

Calderoli, aktualni potpredsjednik Senata, član je desničarske i protuimigrantske stranke Liga koju vodi zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Godine 2006. izbačen je iz vlade jer je nosio majicu s kontroverznom karikaturom proroka Muhameda koja je izazvala nasilne prosvjede u Libiji, bivšoj talijanskoj koloniji.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo