IZBORI I UBOJSTVA

ZAVRŠETAK NAJKRVAVIJE PREDIZBORNE KAMPANJE U POVIJESTI U devet mjeseci likvidirana čak 132 političara, a otmice i pokušaje iznude teško je izbrojati!

 
Andres Manuel Lopez Obrador u lipnju 2018.
 REUTERS/Israel Leal

Uoči važnih izbora u Meksiku, na kojima je favorit populist ljevičar Andrés Manuel López Obrador (64), u zemlji bjesni političko nasilje.

López Obrador obećava revoluciju kakvu zemlja nije vidjela desetljećima i čišćenje korupcije iz politike. Izuzetno je popularan, pred najbližim izazivačem vodi 20 posto i očekuje se da će u prvom krugu osvojiti više od 50 posto glasova.

Euforija

Međutim, euforija i osjećaj predizbornog optimizma koje je izazvao AMLO, kako ga zovu u Meksiku, obećanja i vizija za budućnost zemlje u sjeni su izvješća o ubijenim političarima u posljednjih devet mjeseci kampanje. Naime, osim predsjednika, Meksikanci biraju i lokalne i regionalne dužnosnike. Prema jednom od izvještaja, čak 132 političara ubijena su od rujna kada je počela kampanja.

To je čak i za Meksiko, jednu od najopasnijih zemalja na svijetu, s većim brojem nasilnih smrti nego u svjetskim ratnim zonama, puno. Drugi izvještaji navode niže brojke ubijenih političara, ali ne puno niže od ove navedene.

Piedras Negras

Etellekt, kompanija za analizu rizika i krizno upravljanje, nakon istraživanja je ustanovio da je političkih atentata bilo u 22 od 33 meksičke savezne države.

Jedan od najšokantnijih primjera je ubojstvo Fernanda Puróna početkom ovog mjeseca. Kandidat za meksički Kongres stao je na ulici kako bi pozirao s pristašom za “selfie”.

Nadzorne kamere snimile su napadača koji mu je prišao s leđa i izvršio egzekuciju u gradu Piedras Negras pokraj granice s Teksasom. Purón je upravo bio napustio skup na kojem je obećao da će se obračunati s kriminalom. Bio je član glavne meksičke stranke PRI iz koje je odlazeći predsjednik Enrique Peña Nieto. Prema izvještaju konzultantske tvrtke Etellekt, ta je stranka u napadima izgubila 12 članova, najviše od svih meksičkih stranaka.

Motivi ubojica nisu otkriveni, no vjeruje se da iza mnogih stoje upravo meksički narkokarteli. Upravo je neuspjeh u obračunu s narkomafijom najveća kritika na račun odlazećeg predsjednika.

Politička mafija

Dolazeći - AMLO - više se drži najava o promjeni smjera u gospodarstvu i najavljuje uklanjanje “političke mafije”.

Osim ubojstava političara, u spomenutom izvješću navodi se da su bila 543 incidenta, među kojima su otmice i pokušaji iznude. Prošle je godine Meksiko zabilježio i stope nasilja više nego inače. Vlada je zabilježila 25.000 ubojstava, a svibanj je bio najsmrtonosniji mjesec otkako se bilježe brojke.

Stopa ubojstava

Na izborima prekosutra popunjavaju se tisuće mjesta u Kongresu, na državnoj i lokalnoj razini. Čak 15.000 kandidata utrkuje se za jednu od pozicija. AMLO je građanima obećao da će smiriti nasilje između bandi, zbog kojih je Meksiko jedna od najgorih zemalja na svijetu kada je riječ o stopi ubojstava.

AMLO je bio član stranke PRI, a potom se priključio Stranci demokratske revolucije. Obećao je da će srušiti politički establishment i usporedio sadašnje političare s “mafijašima moći”. Komentatori navode da je sličan američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u svojim nekorektnim istupima te skupovima s karnevalskim ozračjem.

Obećanja

Osim toga, López Obrador ima puna usta obećanja o velikoj ljevičarskoj revoluciji. Obećao je i velike socijalne projekte te usmjeravanje novca “od korumpirane vlade” u programe za siromašne.

Ako López Obrador pobijedi, njegov američki kolega imat će sličnijeg sugovornika na pregovorima s Meksikom. Trenutačno su odnosi između dviju zemalja zahladnjeli zbog pregovora o NAFTA-i, pitanju granice i imigranata te carina. López Obrador je tijekom kampanje obećao da će surađivati s predsjednikom SAD-a Trumpom.

Ankete pokazuju kako ljudi vjeruju da bi se on najbolje usprotivio Trumpu i izišao s njim na kraj. No, u kampanji se usredotočio na unutarnje probleme zemlje, što je, kako pokazuju brojke iz spomenutih izvještaja, hitno pitanje koje se s godinama samo pogoršava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46