KUĆA IZ PAKLA KRAJ DUBLINA

'ZAVRŠIT ĆEMO NA ULICI SA SVIM STVARIMA U PLASTIČNIM VREĆICAMA' Hrvati otišli u Irsku, našli smještaj za oko 1500 kuna mjesečno, sud ih izbacio van

 REUTERS

Irski sud izbacit će 50 stranaca iz kuće kraj Dublina na cestu, nakon što je otkriveno kako žive u nehumanim uvjetima, javlja irski Herald.

U velikoj dvokatnici živjelo je pedesetero stranih radnika u krevetima na kat, među njima i dva Hrvata. Plaćali su mjesečni najam od 200 eura 29-godišnjem Christianu Carteru, koji je unajmio kuću od vlasnika za 4000 eura mjesečno.

Iako je sud naredio da se kuća mora isprazniti zbog nehumanih uvjeta koji su vladali u njoj, stanarima je dan rok do srijede da nađu drugi smještaj.

- Nismo dobili dovoljno vremena da nađemo novi smještaj, rekao je Davorin Bažulić (57) bivši novinar i grafički dizajner koji radi u Irskoj.

- Rekli su mi u petak da se moram iseliti do srijede. To nije dovoljno vremena. Završit ću na cesti sa svojim stvarima u plastičnoj vrećici, rekao je Bažulić, koji je za Herald opisao i uvjete u kući.

- Živjeti u ovoj kući je kao mješavina vojarne, štale i cirkusa.

Laura, 28-godišnja učiteljica iz Italije, rekla je da je na ljeto bilo ugodno u kući, jer nije bilo gotovo nikoga.

- Rekli su nam da će biti najviše 25 ljudi, i da će biti dovoljno mjesta da možemo učiti u prizemlju. No potom su stavljali sve više i više kreveta na kat. Svako želi otići odavde. Ovo je pakao. Ali nije humano očekivati od nas da nađemo smještaj do srijede. Treba nam još vremena, rekla je Laura.

Drugi Hrvat iz kuće, čistač Željko Binčki (51), rekao je samo kratko: 'Bit ću beskućnik na ulici'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:50