VELIKA AKCIJA U BiH

Zbog izdavanja lažnih fakultetskih diploma u BiH uhićeno 11 osoba, istragom obuhvaćen i grad Mostar

Pretresi su obavljeni na 18 lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara

Arhivska fotografija

 Denis Zuberi/Anadolu Agency Via Afp

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) objavila je u srijedu nove detalje istrage povezane s nezakonitim izdavanjem i nedopuštenom trgovinom fakultetskim diplomama u BiH. Policijski službenici u akciji ‘Klaster‘ uhitili su ukupno 11 osoba i priveli ih na kriminalističku obradu zbog sumnje da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, nedopuštene trgovine i pranja novca.

Pretresi su tijekom utorka obavljeni na osamnaest lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

U novom (trećem od jučer) priopćenju za javnost, SIPA navodi da su tijekom pretresa u devet visokoškolskih institucija i u stambenim objektima devet osoba otkrili 75 sumnjivih studentskih dosjea te je pronađen iznos od 165 tisuća konvertibilnih maraka.

Tijekom pretresa oduzete su i matične knjige, registri i druga poslovna dokumentacija, kao i računala te „drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku“.

- Slobode je lišeno 11 osoba i privedeno u prostorije SIPA-e zbog kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predane u nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju SIPA-e.

U prvom priopćenju kojega je Državna agencija objavila u utorak u podne navedena je sumnja i na zlouporabu položaja ili ovlaštenja, falsificiranje ili uništenje službene isprave te krivotvorenje isprava. Tada su naveli kako je uhićeno deset osoba.

- Operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, a usmjerena je na otkrivanje počinitelja navedenih krivičnih djela. Operativna akcija „Klaster“ realizira se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, naveli su u priopćenju.

Operativna akcija još uvijek je u tijeku i o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno, poručili su.

Iako pojedini portali iz BiH navode da je akcija proširena i na susjedne države, uključujući Hrvatsku, potvrđeno nam je da nadležna tijela u Hrvatskoj zasad nemaju takvu informaciju. Situaciju prate i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH.

- Ministarstvo svakodnevno prati situaciju vezanu uz akcije nadležnih tijela u BIH koje spominjete, međutim, do danas nismo zaprimili nikakve službene informacije o cijelom slučaju. Prema dostupnim, ali ograničenim podacima, za sada nemamo informaciju da su akcijom obuhvaćeni zaposlenici hrvatskih visokih učilišta, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Ipak, akcija ‘Klaster‘ zainteresirala je dio naše akademske zajednice, prvenstveno zbog službenog navoda da je istragom obuhvaćen i grad Mostar, čije javno sveučilište „njeguje“ tradiciju suradnju s hrvatskim sveučilištima, dakle i profesorima.

Ministarstvo znanosti sufinancira rad Sveučilišta u Mostaru (SUM) godišnjim iznosom od oko osam milijuna kuna, čemu treba pridodati sredstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i stavku ‘posebna sredstva Vlade‘.

Po informacijama s kojima raspolaže Jutarnji, Sveučilište u Mostaru nije obuhvaćeno istragom. Ona je zasad fokusirana na privatne visokoškolske institucije čiji rad nije adekvatno zakonski reguliran.

Zanimljivo je da se koncem siječnja u BiH akademskom prostoru proširila vijest da Hrvatska, donošenjem novih zakonskih propisa, ne priznaje njihove diplome. Činjenica je, međutim, da Hrvatska priznaje (pozitivno vrednuje) samo diplome Sveučilišta u Mostaru jer je ono prošlo proces akreditacije Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH i sada je u procesu reakreditacije.

Pritom Agencija za visoko obrazovanje BiH nije prošla akreditaciju europskog tijela European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), zbog čega njihove diplome ne mogu dobiti pozitivno mišljenje osim ukoliko ih ne akreditira neka europska agencija.

BiH također nema kvalifikacijski okvir, odnosno ozakonjen sustav kvalitete pa su njihove diplome teško usporedive s europskima. Pritom imaju ‘poplavu‘ privatnih sveučilišta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:28