VENEZUELA

Zbrka u vezi kontakata između Washingtona i Madura

John Bolton
 REUTERS

Bijela kuća je u srijedu pokušala objasniti da su kontakti između Washingtona i visokih dužnosnika režima venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura usmjereni na njegov "odlazak".

Zbrku je izazvala izjava Donalda Trumpa. U utorak je u razgovoru s medijima američki predsjednik odgovorio na pitanje o kontaktima Bijele kuće s drugim čovjekom Madurova režima, predsjednikom ustavotvorne skupštine Diosdadom Cabellom.

"U kontaktu smo. Razgovaramo s više predstavnika Venezuele na raznim razinama", odgovorio je Trump i dodao da "ne želi reći s kime, ali da razgovaraju na vrlo visokoj razini".

Zatim je Nicolas Maduro "potvrdio" na radiju i televiziji svoje zemlje, da "mjesecima postoje kontakti visokih dužnosnika vlade Sjedinjenih Država, Donalda Trumpa i njegove vlade". To je učinio da bi pokazao da se iza njegovih leđa ne odvijaju kontakti njegovih suradnika i inzistirao da su za razgovore dobili njegovo odobrenje.

U srijedu je putem Twittera savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton napisao da "kao što je predsjednik nekoliko puta rekao, kako bi se okončala krađa resursa Venezuelaca i stalna represija, Maduro mora otići".

"Oni s kojima kontaktiramo iza Madrurovih leđa govore samo o njegovom odlasku i slobodnim izborima", dodao je taj bliski savjetnik Donalda Trumpa i nagovijestio razmjene s članovima tabora socijalističkog vođe koji su spremni raditi na njegovom padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:53