MISTERIOZNA BOLEST

ZDRAVI 20-GODIŠNJAK SKORO UMRO OD E-CIGARETE Aparati mu spasili život, doktori još uvijek ne znaju točan uzrok, FDA istražuje e-tekućinu koju je kupio

 
Ilustracija: E-cigarete
 Profimedia, AFP

Alexander Mitchell je mislio da ima gripu kad se tog jutra u lipnju probudio s osjećajem mučnine, bolovima u prsima i teškoćama s disanjem. Međutim, stanje mu se toliko brzo pogoršavalo da su roditelji, a onda i liječnici, bili zapanjeni. Najgori trenutak za obitelj bio je kad su im rekli da ga moraju spojiti na umjetna pluća jer više ne može samostalno disati.

U roku od nekoliko dana Mitchell se od zdravog 20-godišnjaka koji se bavi planinarenjem, prevorio u osobu koju aparati održavaju na životu.

- On je od bolesnog dečka u doslovce dva dana došao na rub smrti. Liječnici su nam rekli da umire. Najiskrenije, već sam mislio kako ću morati organizirati sprovod vlastitom djetetu. Nisam mogao prestati plakati - ispričao je Alexanderov otac, Daniel Mitchell, za Washington Post.

Šest tjedana agonije

- Imao je dvije cjevčice stalno spojene na tijelo. Jedna je bila tamno crvena, a druga svjetlije crvena. Liječnici su nam objasnili da mu je trećina krvi uvijek van tijela - opisao je Daniel dodajući da su ih doktori upozorili da ‘će bez cjevčica umrijeti u roku od 30 sekundi’ i da ‘oni tu ništa ne mogu napraviti’. Također, rekli su im da će Alexander trebati transplantaciju pluća ako mu se stanje ne popravi. Na svu sreću nakon devet dana i inducirane kome aparati su mu pomogli i uskoro je mogao kući. Nakon šest tjedana ponovno je počeo s duljim šetnjama i hodanjem, no pluća mu rade sa smanjenim kapacitetom za 25%. Doktori ne znaju hoće li se ikad u potpunosti oporaviti.

Alexander je samo jedan u nizu pacijenata čije su teško stanje liječnici povezali s pušenjem e-cigareta, no njegovo je stanje jedno od najozbiljnijih. U 22 američke države prijavljena su 193 slučaja plućnih oboljenja kao posljedica pušenja e-cigareta, a pretpostavlja se da su pacijenti uz uobičajeno punjenje, pušili i proizvode na bazi marihuane i razne kod kuće smućkane mješavine za pušenje. U petak su u Illinoisu izvijestili o prvom smrtnom slučaju kod odraslih osoba, kojeg povezuju s plućnom bolesti uzrokovanom e-cigaretama, no više detalja nisu objavili.

Kobni novi brend?

Mitchell se ne sjeća boravka u bolnici jer je većinu vremena bio u induciranoj komi, no iznenađen je uzrokom bolesti. E-cigarete je počeo pušiti prije dvije godine jer se htio ostaviti uobičajenih cigareta.

- Reklamirali su ih kao zdraviju opciju. Uglavnom sam pušio nikotinske proizvode, no nekoliko sam puta pušio i THC s prijateljima. Nitko od njih se nije razbolio - ispričao je Mitchell. Polovicom lipnja kupio je novi brend e-tekućine s okusom breskve i mentola, i to u dućanu u kojem je redovito kupovao. Radi se o poznatom brendu, no obitelj nije htjela nikoga imenovati dok Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ne istraži slučaj.

- Bilo je to posve novo pakiranje. Tekućina je imala žig na sebi, sigurno nije bila korištena - rekao je Mitchell. Otkrio je i da je u to vrijeme počeo manje pušiti, no već idući dan mu je bilo loše. Svjestan da je sve odluke donio sam kao odrasla osoba, Mitchell ipak upozorava druge na opasnosti vapea iako one nisu jasno naznačene na deklaracijama.

- Nisam imao pojma da me doslovce može dovesti na samrtnu postelju - rekao je Mitchell.

Više pitanja nego odgovora

O povezanosti plućnih bolesti i pušenja e-cigareta ima više pitanja nego odgovora. Spravice koje mijenjaju cigarete postale su iznimno popularne unatoč jako malom broju istraživanja o dugoročnom utjecaju na ljudsko zdravlje. E-cigarete su trebale biti kratkoročna alternativa pušačima koji se žele ostaviti cigareta i trebale su samo funkcionirati kao pomoćno sredstvo kod prestanka pušenja. No, njihova upotreba je sad raširena, posebno među tinejdžerima i mladim odraslim osobama.

Šef American Vaping Associationa Gregory Conley ističe da oko 10 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama koristi e-cigarete, bez značajnijih posljedica.

- Vjerojatnije je da su poteškoće s disanjem izazvala amaterska, ulična e-punjenja koja u sebi imaju THC, sastojak marihuane ili ilegalne droge, a ne nikotin - smatra Conley.

Međutim, liječnici ne dijele njegovu samouvjerenost. Jednostavno, e-cigarete prekratko su na tržištu da bi bilo jasno njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje.

- Nismo imali takvu povijest s e-cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo - upozorava Emily Chapman, šefica zdravstvenog tima u udruzi Djeca Minnesote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:45