KRIZA IRSKE VLADE

Zeleni izašli iz vladajuće koalicije, Irsku sada čekaju izvanredni izbori

Cowenov ostanak na premijerskoj funkciji neke njegove stranačke kolege nazvale su ‘besmislenim’
 AP

DUBLIN - Zelena stranka odlučila je danas izaći iz irske vladajuće koalicije nakon što je objavljeno da je premijer Brian Cowen dao ostavku na dužnost predsjednika vladajuće stranke Fianna Fall, ali i najavio kako će ostati na mjestu premijera do izbora koji su se trebali održati u ožujku.

Cowen je svojom ostavkom okončao unutarstranačku borbu za vlast nakon što ga se optuživalo da se njegova vlada loše nosi s sve gorom ekonomskom krizom u državi. Njegovu odluku da napusti stranačko vodstvo, ali ostane na položaju premijera, laburistička oporba je nazvala “farsom”, a njegovi koalicijski partneri također su kritizirali taj potez.

John Gomley, čelnik Zelenih rekao je jučer nakon sastanka čelništva stranke da oni više ne mogu sudjelovati u vladi koja je očito izgubila legitimitet. Ovaj potez zasigurno će ubrzati održavanje općih izbora koji su do sada bili predviđeni za 11. ožujka jer Fianna FAll gubi većinu u parlamentu.

Osim oporbe i njegovih sada već bivših koalicijskih partnera protiv Cowenovog poteza izjasnilo se i nekoliko članova Fianna Faila, pa je tako zastupnik Charlie O'Connor rekao da je riječ o “besmislenom i potpuno kontraproduktivnom” činu. Kritike na račun premijera intenzivirale su se nakon što je otkriveno da je igrao golf s bivšim predsjednikom Anglo Irish Bank Seanom FitzPatrickom nedugo prije nego je propast banke spriječena s državnim novcem. Cowen je negirao da je učinio nešto nezakonito ili loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:57