BURAN POSJET SOFIJI

Zelenski vs. Putinov čovjek: Napetost se rezala nožem, ali Ukrajinac je dobio što je htio!

Zelenski je iskoristio situaciju nove vlade Nikolaja Denkova da pojača i aktivizira suradnju s Bugarskom

Rumen Radev i Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Bugarsku, vrlo važnu zemlju na jugoistočnom krilu NATO-a, koja mu je bitna za opskrbu naoružanjem, ali u kojoj je vrlo jak utjecaj Moskve i proruskih opcija. Jedan od vodećih "moskovskih ljudi" je i sam predsjednik Rumen Radev uz čije ime mnogi, pa i bugarski mediji, stavljaju opasku "proruski čelnik".

Bugarska je jedan od najvećih proizvođača pješačkog streljiva i artiljerijskih granata u široj regiji, ali zbog suprotstavljenih pristupa "ruskoj invaziji na Ukrajinu" u bugarskoj političkoj eliti isporuke često "štekaju", a Sofija se svojedobno nije priključila sporazumu zemalja EU-a o isporuci 155-milimetarskih granata.

U proljeće 2022. na inicijativu predsjednika Radeva otkazala je isporuke i zatražila da druge zemlje koje od Bugarske kupuju "vojni materijal", isti ne preprodaju Ukrajini, ali nova proeuropska vlada (formirana prije nešto više od mjesec dana) priključuje se toj europskoj inicijativi. Dosad je Bugarska isporučila trećinu svog streljiva i više od 40 posto svog goriva koje je tijekom rata dobila Ukrajina, što je stavlja u sam vrh zemlja koje pomažu Kijevu u borbi protiv ruske agresije.

No, Volodimir Zelenski iskoristio je situaciju nove vlade Nikolaja Denkova da pojača i aktivizira suradnju s Bugarskom u sferi obrane, ali i poboljšanju energetske situacije. Naime, Bugarska će im prodati reaktore i opremu iz svoje nezavršene nuklearke Belene, čime bi Kijev riješio velike probleme koje Ukrajina ima sa strujom.

image

Rumen Radev i Volodimir Zelenski

Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia

U taj bi se projekt uključila i Rumunjska koja također ima opremu ruske proizvodnje. Rusija je uništila dobar dio ukrajinskih energetskih potencijala i ne isporučuje joj struju o kojoj je Ukrajina bila ovisna. Američki Wall Street Journal, koji javlja o tom dogovoru između Kijeva i Sofije, navodi kako je to još jedan dokaz da "ruski utjecaj u Bugarskoj ipak gubi na značaju".

Kao glavnog proukrajinskog političara navodi se ministar obrane Todor Tagarov koji se zalaže za što veću pomoć Ukrajini te suradnju NATO-a i EU-a zbog ruske agresije. Podsjetimo da je nakon čak pet izbora u posljednje dvije godine, konačno uspostavljena velika koalicija dviju proeuropskih stranaka: Nastavljamo s promjenama (Prodolžaveme promjanata, PP) bivšeg premijera Kirila Petkova i populističkog GERB-a neuništivog Bojka Borisova.

Premijer je Nikolaj Denkov iz PP-a, a nakon devet mjeseci on će se zamijeniti za pozicije sa sadašnjom ministricom vanjskih poslova, Bojkovom Marijom Gabriel. Iako su te stranke, kad je riječ o unutarnjim reformama, sumnjičave jedna prema drugoj (sjetimo se da je tadašnji premijer Petkov zbog korupcije uhitio Bojka Borisova, ali ga je odmah i pustio), imaju jedinstvenu politiku kada je u pitanju Ukrajina, ali i odnos prema predsjedniku Radevu i jakim proruskim opcijama poput stranke Preporod (Vzdraždenije) Kostadina Kostadinova. Zovu ga i Kostja Kopejkin zbog veza s Kremljem, koji govori da je "osobni prijatelj Vladimira Putina" te stalno organizira proruske prosvjede. U Bugarskoj su česte i "havarije" u vojnim skladištima i tvornicama za koje mnogi sumnjaju da nisu slučajne. Bivši ministar obrane Bojko Naev za Deutsche Welle je izjavio da "Kremlj želi uništiti bugarsku vojnu industriju".

Zelenski je došao na sigurno, rekao je za rusku redakciju BBC-ja politolog Igor Fedik koji smatra da Zelenski nikada ne ide na put ako će se s njega vratiti "praznih ruku", a ovaj put košara će biti puna. Osim streljiva i goriva, Kijev potražuje 16 MiG-ova 29 i 14 aviona Su-25 (doduše, dio njih nije u "letnom" stanju) te drugo važno oružje poput S-300 (koji vjerojatno neće dobiti). Ukrajina će najvjerojatnije, kako smo rekli, dobiti i dva nuklearna reaktora.

No, posjet Zelenskog prošao je i u znaku njegova nediplomatskog obračuna s bugarskim kolegom Rumenom Radevom. Zelenski je u razgovoru s njim demonstrirao odbojnost i ignoriranje. Dok je Radev govorio, Zelenski je, piše Politico, "sjedio nepomično kamena lica". Radev je bio iznenađen, čak je zatražio od novinara da što prije napuste dvoranu za razgovore.

Podsjetimo, Radev je opstruirao nekoliko vojnih sporazuma pomoći Ukrajini, cijelo vrijeme rat protiv Ukrajine naziva "sukobom", a poznat je i po izjavi da je "prodaja oružja Ukrajini kao da se požar gasi benzinom".

Volodimir Zelenski u hladnom je razgovoru Radevu "očitao bukvicu". Ukrajinski lider zamjerio mu je što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinske vojske, prenosi kijevski list RBK. "Ne daj, Bože, da si ti na mojem mjestu", prigovorio je Zelenski Radevu u razgovoru u Sofiji. "Što ako ljudi zajedničkih vrijednosti ne bi pomogli, što biste učinili? Rekli biste: ‘Evo, Putine, slobodno se posluži bugarskim teritorijem?‘", rekao je Zelenski. Radev mu nije ostao dužan pa je tijekom tog istupa vrtio svoje bilješke i razgovarao sa suradnicima, ne gledajući Zelenskog u oči. No, zato su sastanci s ostalim bugarskim dužnosnicima bili srdačni i očito učinkoviti.

Ipak, ovaj dolazak Zelenskog još je jednom pokazao velike razlike na bugarskoj političkoj sceni te je pitanje kako će se stvari odvijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:06