ZATRAŽIO ISPRIKU

ŽELJKO KOMŠIĆ OPTUŽIO HINU ZA SENZACIONALIZAM 'Oni su optužili Hrvatsku da negira genocid počinjen u vrijeme NDH, a ne ja'

 
Željko Komšić
 REUTERS

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da se u Hrvatskoj 'kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH' izazvala je oštre reakcije među hrvatskim dužnosnicima. Reagirao je Ured predsjednice, ali i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman koji su jasno osudili Komšićeve izjave.

U nedjelju poslijepodne stigla je i reakcija iz Ureda Željka Komšića u kojoj optužuje Hrvatsku informativnu agenciju (HINA) da je dezinformirala javnost.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović polemizira s netočnim navodima Hrvatske informativne agencije (HINA) koja je, kao što smo već rekli, dezinformirala javnost u vezi s priopćenjem sa sastanka između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i specijalnog savjetnika Generalnog tajnika UN-a Adama Dienga", stoji u priopćenju.

Nadalje informiraju javnost da je "HINA optužila Republiku Hrvatsku i njene vlasti da negiraju genocid počinjen nad Srbima, Romima i Židovima, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da se u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

"Stoga, naslov HINE jest neprofesionalan i senzacionalistički", poručuju iz Komšićevog Ureda.

Komšićev Ured poručuje da je HINA dužna uputiti ispriku građanima RH zbog njihove optužbe koju su pokušali prišiti predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

"Također, smatramo i da je posljednja reakcija predsjednice Republike Hrvatske iznuđena slijeđenjem ustaljene propagandne prakse Hrvatske informativne agencije (HINA) na koju se referira Grabar - Kitarović, kako bi taj propagandni jezik legalizirala kroz forme diplomatskog govora, što je dijelom specijalnih propagandnih aktivnosti koje se vode, ne samo protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nego i protiv države Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz Komšićevog Ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:10