ZATRAŽIO ISPRIKU

ŽELJKO KOMŠIĆ OPTUŽIO HINU ZA SENZACIONALIZAM 'Oni su optužili Hrvatsku da negira genocid počinjen u vrijeme NDH, a ne ja'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.09.2019. u 17:03

Bosnia and Herzegovina's President Zeljko Komsic sits before addressing the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 24, 2019. REUTERS/Lucas Jackson
REUTERS

Željko Komšić

 

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da se u Hrvatskoj 'kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH' izazvala je oštre reakcije među hrvatskim dužnosnicima. Reagirao je Ured predsjednice, ali i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman koji su jasno osudili Komšićeve izjave.

U nedjelju poslijepodne stigla je i reakcija iz Ureda Željka Komšića u kojoj optužuje Hrvatsku informativnu agenciju (HINA) da je dezinformirala javnost.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović polemizira s netočnim navodima Hrvatske informativne agencije (HINA) koja je, kao što smo već rekli, dezinformirala javnost u vezi s priopćenjem sa sastanka između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i specijalnog savjetnika Generalnog tajnika UN-a Adama Dienga", stoji u priopćenju.

Nadalje informiraju javnost da je "HINA optužila Republiku Hrvatsku i njene vlasti da negiraju genocid počinjen nad Srbima, Romima i Židovima, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da se u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

"Stoga, naslov HINE jest neprofesionalan i senzacionalistički", poručuju iz Komšićevog Ureda.

Komšićev Ured poručuje da je HINA dužna uputiti ispriku građanima RH zbog njihove optužbe koju su pokušali prišiti predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

"Također, smatramo i da je posljednja reakcija predsjednice Republike Hrvatske iznuđena slijeđenjem ustaljene propagandne prakse Hrvatske informativne agencije (HINA) na koju se referira Grabar - Kitarović, kako bi taj propagandni jezik legalizirala kroz forme diplomatskog govora, što je dijelom specijalnih propagandnih aktivnosti koje se vode, ne samo protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nego i protiv države Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz Komšićevog Ureda.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo