STANJE SVE TEŽE

ZEMLJE REGIJE U SVE VEĆIM PROBLEMIMA U Srbiji sve brži rast broja zaraženih, Sloveniji nestaje medicinske opreme

 
 AFP

Broj zaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje neumoljivo raste, vlade svakodnevno uvode nove mjere u pokušaju suzbijanja širenja zaraze, suočavamo se s nestašicom medicinske opreme, a ekonomija je na koljenima.

Prema posljednjih podacima, pandemija koronavirusa odnijela je više od 24 tisuća života, a u 182 države i teritorija zaraženo je oko 537 tisuća ljudi. Ozdravilo je više od 123 tisuće. Kako prenosi AFP, ove brojke vjerojatno ne održavaju pravo stanje oboljelih jer brojne zemlje provode mali broj testiranja, i to samo na onima koji pokazuju ozbiljnije simptome.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) jučer je dala mali tračak nade da situacija ide nabolje, kad su objavili da vide “ohrabrujuće znakove u Europi”. “Iako je situacija i dalje vrlo ozbiljna, naziru se ohrabrujući znakovi. Italija, koja ima najveći broj slučajeva zaraze u regiji, bilježi nižu stopu rasta, iako je još prerano za tvrditi da je pandemija dosegla vrhunac u toj zemlji”, rekao je ravnatelj WHO-a za Europu, Hans Kluge.

Uz Italiju, i Španjolska je zabilježila nešto sporiji rast umrlih od Covida-19. Jučer ujutro potvrdili su 655 novih smrtnih slučajeva, što je manje od dana ranije, kad su imali rekordnih 738 umrlih u jednom danu.

Španjolska se nada da je broj smrtnih slučajeva dosegao vrhunac, dok su ukupnom brojkom od 4365 mrtvih prestigli Kinu. Zaraženih je preko 57 tisuća.

Letovi

Slovenija, koja broji 562 zaražena i šest žrtava virusa, bori se i s nedostatkom zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama, koje trenutno ima samo za sljedećih tjedan dana. U Srbiji je jučer zabilježen veliki porast novozaraženih, trenutno ih je 457 i sedmero umrlih.

Mađarska trenutno ima oko 300 zaraženih i 10 smrtnih slučajeva te razmišlja o potpunom zatvaranju zemlje i produženju izvanrednog stanja na neodređeno vrijeme. Slovačka je pak jučer brzo donijela odluku po kojoj je državi omogućeno praćenje mobitela građana, čime su se pridružili Kini, Rusiji i Izraelu, koje tu mjeru već provode. Rusija se od danas potpuno zatvara, zabranjeni su svi letovi osim za ruske državljane koji se vraćaju kući, a otvorene su samo trgovine i ljekarne.

Europska unija, s druge strane, kori svoje države članice da se ponašaju sebično i upozorava da se europska demokracija zasniva na otvorenim granicama. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u neobično kritičkom govoru optužila je pojedine europske zemlje da su zatvorile vrata kad je bilo najteže.

Granice

Referirala se na zabranu izvoza medicinske opreme i zatvaranje granica, što je dovelo do problema u slobodnom kretanju hrane i medicinskih sredstava unutar EU. U međuvremenu, Njemačka je odlučila prihvatiti bolesne iz Francuske i Italije u svoje bolnice te je već jučer krenuo prvi brzi vlak s pacijentima prema njemačkoj granici.

U Francuskoj je porast umrlih u jednom danu skočio za 21 posto, proglašena je “ratna ekonomija” i pripremljena milijarda eura pomoći manjim poduzećima i samozaposlenima.

Europski parlament jučer je glasao o izvanrednim mjerama koje bi trebale proširiti Fond solidarnosti EU, stvoriti investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus i dozvoliti zrakoplovnim kompanijama da zadrže svoje “slotove” bez letenja praznih aviona.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da pandemija prijeti cijelom čovječanstvu, a najviše siromašnim zemljama, u kojima će vjerojatno doći do još veće nestašice hrane.

Senat SAD-a je za to vrijeme donio najveći paket pomoći u povijesti - 2,2 bilijuna dolara za spas gospodarstva. Dok vlada smišlja kako zadržati radna mjesta, broj umrlih je prešao brojku od 1300, a zaraženih 85 tisuća. Postoji opasnost da bi SAD mogao postati nova žarišna točka. Liječnici su za CNN rekli da bi situacija mogla izmaknuti kontroli, da im nedostaje kreveta. Samo u državi New York treba bar 30 tisuća respiratora, a dosad su ih dobili samo 4000.

Indija se i dalje bori s uvođenjem karantene za 1,3 milijarde ljudi. Agencije prenose fotografije policijskih službenika koji se s “neposlušnicima” obračunavaju šibama, ograničavanjem slobode i novčanim kaznama. Za mnoge koji žive od dnevne zarade ove mjere mogle bi biti smrtonosne. Vlada je zato najavila da će besplatno podijeliti pet kilograma riže ili pšenice i kilogram mahunarki za svaku obitelj s malim dohotkom, ali je pitanje koliko će ih dugo to moći držati sitima.

Kina je objavila da drugi dan zaredom ne bilježi nove lokalne slučajeve. Svi novi slučajevi, kojih je u jednom danu oko 70, dolaze iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:59