SUMMIT U RIMU

Žena Mahmuda Ahmadinedžada nastupila u javnosti

Prva dama Irana održala je svoj prvi javni govor uoči summita Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Omotana crnom maramom Farahi je mimo protokola progovorila sa svoga mjesta u publici
 AP

Prva dama Irana, Azam al Sadat Farahi pojavila se u javnosti, što samo po sebi predstavlja izniman događaj. Uoči današnjeg otvaranja summita Ujedinjenih naroda o hrani obratila se na forumu u Rimu.

Tijekom svoga prvog javnog govora, koji navodno nije bio predviđen, gospođa Ahmadinedžad nije pristupila pozornici nego se okupljenim uglednicima obratila s mjesta, omotana crnom maramom. Iznijela je nekoliko primjedbi o kvaliteti hrane na forumu kojim je predsjedavala supruga egipatskog predsjednika Suzana Mubarak. Diplomatske veze između Irana i Egipta formalno su prekinute 1979. godine, kada je u Kairu potpisan mirovni sporazum s Izraelom. Teheran odonda egipatsku državu smatra neprijateljskom.

Skupu uoči trodnevnog rimskog summita UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) nazočilo je 60-tak supruga predsjednika država, potvrdio je FAO-ov glasnogovornik Christopher Matthews.

Talijanska novinska agencija ANSA prenosi kako je prva dama Irana navela svoju zemlju kao pozitivan primjer u borbi protiv gladi, objasnivši da iranski sustav, u skladu s vjerskim učenjem, jamči sigurnost hrane za sve obitelji. Talijanski Sky TG24 TV istaknuo je kako je Farahi ukazala na sudbinu gladne djece u pojasu Gaze.

Papa Benedikt XVI. i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon održat će ključne govore na summitu koji će završiti u srijedu u sjedištu Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). U radu summita sudjeluje šezdesetak šefova država i vlada. No, izostali su čelnici skupine G-8, osim domaćina Silvija Berlusconija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:55