DAN JEDNAKIH PLAĆA

ŽENE OD DANAS DO KRAJA GODINE RADE BESPLATNO 'Ne možemo više prihvaćati ovu situaciju. Jednakost je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije'

Europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.
 Vincent Kessler / REUTERS

Žene diljem Europske unije od subote, 3. studenoga, pa do kraja godine, simbolički rečeno, rade besplatno, usporede li se njihova primanja s primanjima njihovih kolega na istome poslu.

Današnji dan, nazvan Danom jednakih plaća, trebao bi poslužiti kao podsjetnik na činjenicu da žene i dalje bivaju manje plaćene za isti posao nego njihove muške kolege.

U Europskoj uniji, prema posljednjih podacima, žene zarađuju u prosjeku 16,2 posto manje nego muškarci.

"Žene i muškarci su jednaki. To je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije", istaknuli su ovih dana s tim u vezi europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

"No žene i dalje efektivno dva mjeseca u godini rade besplatno, u usporedbi a muškim kolegama. Ne možemo više prihvaćati ovu situaciju", kazalo je u izjavi troje europskih povjerenika.

Povjerenici su pozvali europske zastupnike i zemlje članice da odobre inicijativu Europske komisije koja ima za cilj premostiti razlike u plaćama utemeljene na rodnoj pripadnosti, primjerice, unapređivanjem prava koja uživaju oba roditelja koji su u radnom odnosu.

Analiza podataka objavljenih u listopadu pokazala je da još uvijek postoje značajne razlike između muškaraca i žena kada je riječ o odlasku na porodiljski dopust.

Prema ispitivanju Eurobarometra, diljem EU 36 posto muškaraca navodi da ne želi uzeti porodiljski dopust ili da ne misle o tome da bi ga uzeli, dok među ženama 19 posto njih daje isti takav odgovor.

"Jedna trećina Europljana nije bila u mogućnosti uzeti prošle godine bilo kakav porodiljski dopust, a samo je 4 od 10 muškaraca uzelo ili namjerava uzeti takav dopust. To nije pošteno i nije održivo", upozorili su povjerenici pozivajući se na ispitivanje.

Unatoč postignućima u obrazovanju i sve većem broju žena u svijetu rada, žene zarađuju u prosjeku 16 posto manje od muškaraca i ta se brojka tijekom posljednjeg desetljeća neznatno promijenila.

Razlike u plaći variraju ovisno o zemlji pa tako Estonke zarađuju 25 posto manje nego njihove muške kolege na istom radnom mjestu, dok u Rumunjskoj žene zarađuju samo 5 posto manje. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, razlika u primanjima iznosi 21 posto, dok u Francuskoj iznosi 15 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:50