ANTISEMITIZAM

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO CIJELU DRŽAVU Preživjela je holokaust, a na kraju je brutalno zaklana i spaljena u svom stančiću 76 godina poslije...

 
 Facebook

Cijela Francuska zapanjena je brutalnim ubojstvom 85-godišnje Mireille Knoll, gospođe koja je pukim čudom izbjegla deportaciju u Auschwitz u ljeto 1942. godine. Istraga francuske policije je otkrila da je Knoll ubijena samo zato što je židovka.

- Gospođa je ubijena zbog podupiranja jedne određene religije - rekao je državni tužitelj, što u prijevodu zapravo znači da je ubijena zato što je židovka. Razbojnici su staricu u Parizu zaklali nožem i djelomično zapalili. Htjeli su zapaliti cijeli stan, ali u tome nisu uspjeli.

Mireille Knoll bila je djevojčica kada su je nacisti zajedno s majkom postrojili na jednom pariškom stadionu. Manje-više svi koji su tog dana bili na Velodromeu odvedeni su u Auschwitz gdje su ubijeni. Međutim, obitelj Knoll u posljednji trenutak se spasila, vrlo vjerojatno jer je Mireillina majka imala brazilsku putovnicu.

- Ovo što se dogodilo je apsolutno prestrašno. Preživjela je antisemitizam u nacizmu, a na kraju je umrla od antisemitizma u modernoj Francuskoj - rekao je Francis Kalifat, prvi čovjek židovske zajednice u Francuskoj.

Ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb također je šokiran događanjima u predgrađu Pariza.

- Ovo nije samo napad na židove, ovo je napad na Francusku!

Policija je do ponedjeljka uhitila dva muškaraca koji se dovode u vezu s ubojstvom gospođe Knoll. Policija odbija reći o kome se radi, ali Kalifat je rekao da su oba porijeklom iz Sjeverne Afrike.

- Oni nisu samo obični razbojnici. Ovo je bio zločin iz mržnje, ovo je ono što karakterizira antisemitizam u našoj zemlji - rekao je Kalifat.

- Optuženi za ubojstvo su rekli da je razlog napada bio novac, a po njihovom uvjerenju židovi uvijek imaju novca. Ona je doslovce izmasakrirana, s čak 11 ubodnih rana! To je mržnja, nema drugog objašnjenja.

Mireille Knoll je inače bila udana za muškarca koji je preživio Auschwitz.

- Židovi su uvijek na prvoj liniji fronte. Ovo je počelo sa židovima, nastavit će se s ubijanjem Francuza. Situacija je jako ozbiljna - rekao je rabin Haim Korsia.

Nažalost, ovo nije prvi antisemitski napad u Francuskoj u posljednje vrijeme. Pogotovo je zemlju potreslo ubojstvo Sarah Halimi, starije židovke, koju je prošle godine jedan Malijac bacio kroz prozor urlajući 'Bog je velik'. Među antisemitske napade ubrajaju se napadi na košer supermarket u Parizu 2015. (četiri ubijene osobe), te masakr u židovskoj školi u Toulouseu 2012. (sedam mrtvih).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:10