STUDIJA

ZNANSTVENICI NAKON VELIKOG ISTRAŽIVANJA U WUHANU OTKRILI STOPU SMRTNOSTI OD COVIDA-19 'Došli smo do informacija koje su važne za sve u Europi'

 AFP

Od koronavirusa je u Wuhanu, epicentru epidemije, umrlo 1,4 posto oboljelih, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak koje ističe da je s godinama oboljelih rasla i smrtnost.

Bolest Covid-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom u svijetu gdje je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze i više od 9.000 ljudi je umrlo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela prošlog tjedna da je virus smrtonosan za 3,4 posto zaraženih.

No, zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je vjerojatno jako podcijenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.

Neki stručnjaci zaključuju da je smrtnost čak i puno niža.

Po zaključku ekipe kineskih znanstvenika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu Nature Medicine, nakon razvoja simptoma Covida-19 postoji 1,4 posto vjerojatnosti smrtnog ishoda.

"Procjena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sustavu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva", napisali su znanstvenici.

Kontinentalna Kina je 29. veljače bilježila 79.394 potvrđenih slučajeva i 2.838 umrlih (ili 3,5 posto smrtnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Wuhanu.

Ali autori drže da blaži slučajevi nisu ubrojani i smatraju da je njihova procjena smrtnosti prikladnija za procjenu.

Broj umrlih "prije svega ovisi o težini simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu pozornosti", napisali su.

Istraživanje koje je vodio infektolog sveučilišta u Hong Kongu Joseph Wu bavilo se i odnosom dobi i smrtnosti.

Postoji pet puta viša vjerojatnost da će umrijeti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 posto manje ugroženi od sredovječnih.

Opasnost od razvoja umjerenih simptoma do teških raste oko 4 posto po godini starosti unutar skupine između 30 i 60 godina.

Joseph Wu drži da su te informacije važne za Europu koja je sada epicentar pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:26