SIGURNOST LETA

ZNATAN PORAST BROJA MRTVIH U ZRAKOPLOVNIM NESREĆAMA 2018. Najteža nesreća dogodila se u listopadu kada se avion kompanije Lion Air srušio u Indoneziji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2019. u 07:57

October 29, 2018 - Bogor, Indonesia - A resident pointed the trajectory of the aircraft in the Flightradar24 application of the Lion Air JT 610 plane crash in the north sea of ??Karawang, West Java. Indonesian officials (Basarnas) said 188 people were on board., Image: 393061178, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Putanja aviona Lion Aira

Prošle je godine došlo do velikog porasta broja mrtvih u zrakoplovnim nesrećama u odnosu na godinu ranije, ali je 2018. ipak bila deveta najsigurnija godina otkad se vodi statistika, piše u utorak BBC.

U zrakoplovnim nesrećama 2018. poginulo je 556 ljudi, dok ih je godinu prije poginulo 44, objavila je organizacija za sigurnost zračnog prometa (ASN).

Najteža nesreća prošle godine dogodila se u listopadu kada se avion kompanije Lion Air srušio u Indoneziji a poginulo je 189 ljudi.

Godina  2017. bila je najsigurnija u povijesti za komercijalne letove - nijedan veliki putnički zrakoplov nije se srušio.

ASN, organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, kazala je da je tijekom 2018. bilo 15 nesreća sa smrtnim posljedicama.

Uz onu Lion Aira, najgore su bile ona na Kubi u srpnju kada je poginulo 112 ljudi, u veljači u Iranu sa 66 mrtvih, te pri slijetanju zrakoplova u zračnu luku u Kathmanduu u ožujku kada je poginula 51 osoba.

Iako je stanje ukupno sve bolje kroz posljednjih dvadeset godina, ASN kaže da najveću zabrinutost izazivaju nesreće koje su posljedica gubitka kontrole u letu (LOC) jer se upravo zbog toga dogodilo najmanje deset od 25 najtežih nesreća u posljednjih pet godina.

LOC se odnosi na nesreće u kojima posada leta nije mogla održavati kontrolu nad zrakoplovom u letu, što je rezultiralo nenadoknadivim odstupanjem od željenog plana leta. LOC može proizaći iz niza smetnji uključujući kvarove motora, zaleđivanje ili gašenje i to je jedna od najkompleksnijih kategorija nesreća.

Prema Međunarodnoj udruzi zračnih prijevoznika (IATA) smanjenje ove kategorije nesreća prioritet je zrakoplovne industrije.

Većina nesreća kojima je uzrok gubitak kontrole u letu ne može se preživjeti, naglašava ASN.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo