REKORDNA GODINA

ZNATE LI KOJA DRŽAVA ĆE OVE GODINE PROIZVESTI NAJVIŠE NAFTE? Dolazi do promjene na vrhu, analitičari u čudu: 'Njihov rast premašuje sva očekivanja!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.01.2018. u 15:15

Flame coming off perdido oil rig in gulf of mexico;Corpus christi texas usa, Image: 282325464, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, First Light
Profimedia, First Light

Naftna platforma Corpus Christi u Meksičkom zaljevu

Sjedinjene Američke Države ove će godine preteći Saudijsku Arabiju i postati drugi proizvođač nafte u svijetu, nakon Rusije, zahvaljujući kompanijama koje naftu proizvode iz škriljaca, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Ova godina obećava rekorde za Sjedinjene Države", napisala je IEA u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u u visini 9,9 milijuna barela dnevno (bpd) najviša je u gotovo 50 godina i izjednačava tu zemlju sa Saudijskom Arabijom, drugim proizvođačem sirove nafte u svijetu, nakon Rusije, konstatiraju u IEA-i.

„Nastavi li rasti tim tempom, SAD bi tijekom 2018. godine trebao dosegnuti najvišu razinu u povijesti iznad 10 milijuna barela dnevno, preteći Saudijsku Arabiju i konkurirati Rusiji, pod uvjetom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje izvan OPEC-a nastave ograničavati proizvodnju", napominju u IEA-i.

Početkom 2016. godine prekomjerna opskrba na globalnoj razini spustila je cijene nafte na samo 30 dolara za barel. Stoga su krajem te godine zemlje proizvođači u sklopu OPEC-a i izvan njega postigle sporazum o smanjenju proizvodnje i potpori cijenama.

Dodatno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Tako su cijene nedavno prekoračile 70 dolara po barelu, prvi puta od 2014. godine, nakon što su OPEC i skupina neovisnih proizvođača odlučili produljiti sporazum o smanjenoj opskrbi do kraja ove godine.

Istodobno su više cijene potaknule kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca da povećaju aktivnosti bušenja.

Budući da Sjedinjene Države nisu potpisale sporazum o smanjenoj opskrbi, njihova proizvodnja iz škriljaca može se nastaviti povećavati bez ograničenja.

"Američki rast u 2017. godini premašio je sva očekivanja ... budući da se proizvodnja iz škriljaca oporavila zahvaljujući smanjenju troškova i pojačanim aktivnostima bušenja", istaknuli su iz IEA.

"Eksplozivno povećanje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu uvelike će nadjačati potencijalan oštar pad proizvodnje u Venezueli i Meksiku", dodali su.

U osvrtu na OPEC, IEA konstatira da "za sada nema jasnih naznaka da OPEC pojačava proizvodnju kako bi zakočio uzlet cijena".

OPEC je u četvrtak u odvojenom izvješću konstatirao da se globalno tržište nafte približava zdravoj ravnoteži ponude i potražnje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo