MACRONOVA REFORMA

Žutim prslucima obećava veće mirovine i manje poreze za obične radnike

Emmanuel Macron
 Philippe Wojazer/Pool / REUTERS

Kako bi suzbio nezadovoljstvo i bijes “žutih prsluka” koji širom Francuske prosvjeduju svake subote već pet mjeseci, francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je znatno smanjivanje poreza na dohodak, što bi trebalo povećati plaće onima s niskim i prosječnim zaradama.

Osim toga, povećat će mirovine niže od 2000 eura, koje će se od sljedeće godine usklađivati s inflacijom. Istodobno je poručio da ne misli odustati od plana smanjivanja poreza najbogatijima.

Procjenjuje se da je najnovije Macronovo obećanje teško 5 milijardi eura i taj bi novac trebao biti namaknut ukidanjem poreznih olakšica korporacijama, prenosi dopisnica Guardiana iz Pariza.

Osim toga, novac od poreza bio bi nadoknađen povećanjem broja radnih sati i smanjenjem javne potrošnje, javlja AFP. Macron je već u prosincu obećao smanjivanje poreza običnim ljudima u rangu 10 milijardi eura, ali to nije zaustavilo prosvjede žutih prsluka, inicijalno započete zbog porasta cijene goriva. Francuski predsjednik samo je načelno govorio o smanjenju poreza radnicima te o potrebi da se radi dulje i kasnije odlazi u mirovinu, ali nije izašao s konkretnim prijedlogom.

Na prvoj konferenciji za novinare u dvije godine otkad je izabran, Macron je u četvrtak branio plan rezanja poreza najbogatijima.

Preispitivanje mjera

- To je bila mjera za poticanje proizvodnje, a ne dar bogatima - rekao je Macron koji ne odustaje od svog paketa reformi. Ipak, obećao je da će 2020. preispitati učinkovitost te mjere.

Nakon izbijanja prosvjeda žutih prsluka u studenome, francuska vlada pokrenula je veliku javnu raspravu o željama građana. Macron se svaki tjedan nalazi s radnicima, studentima, gradonačelnicima i razgovara o pitanjima koja ih muče. Ta je rasprava pokazala da Francuzi, ukratko, žele manje poreze i jače javne službe. Macron je u govoru koji se dugo iščekivao obećao da više neće biti zatvorena niti jedna škola ni bolnica.

Nasuprot tome, kako bi smanjio bijes prema eliti, zatvorit će elitnu školu ENA, koja je desetljećima služila za regrutiranje francuske upravljačke klase. - Želimo rasformirati ENA-u, među ostalim kako bismo bili sposobni sagraditi nešto drugo - rekao je.

Protiv elitizma

Macron je poručio da razumije bijes prosvjednika, ali da je vrijeme da se vrati red. Napao je žute prsluke da su se “transformirali” pa sve češće bilježe antisemitske i homofobne ispade te napade na novinare.

Macronova popularnost sada je na 30 posto, daleko od vremena nakon inauguracije 2017., kad je dobivao i više od 60 posto. Kao najmlađi francuski predsjednik, Macron želi drugi mandat, svjestan da njegovi prethodnici nisu uspjeli provesti reforme koje bi potaknule gospodarstvo pa im nije pošlo za rukom niti osvojiti drugi mandat, analizira AFP.

U pitanju nije samo njegov ambiciozni plan da modernizira Francusku, nego i želja da se potvrdi kao globalni lider sposoban da stane uz bok njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i preuzme vodeću ulogu u EU nakon odlaska Britanije. I Macronovi prethodnici pokušavali su smanjiti prava radnika kako bi povećali konkurentnost, no naišli su na snažan otpor.

Žuti prsluci prosvjeduju protiv neosjetljivosti elita za probleme osiromašenih širokih slojeva. Macrona mnogi napadaju kao arogantnog pripadnika elite. Sad je poručio kako želi da mu druga polovica mandata bude “humanija” i dodao da mu je žao što je ostavljao dojam strogosti i nepravednosti. U govoru u četvrtak je poručio kako želi uspostavi novu metodu vladanja, s ljudskim bićem u centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:56