KRIZA NA VRHUNCU

ZVECKANJE ORUŽJEM SVJETSKIH VELESILA Amerikanci već poslali zastrašujuću flotu, Rusi podigli borbenu spremnost na najvišu razinu

 
 Carlos Barria / Reuters TV / Pavel Golovkin / Ammar Abdullah / Ford Williams / Reuters / U.S. Navy / Sana

Rusija i Sjedinjene Države sporile su se u utorak na Vijeću sigurnosti UN-a oko Sirije blokirajući jedna drugoj pokušaje da se uspostave međunarodne istrage o napadima kemijskim oružjem u toj ratom razorenoj zemlji.

Sjedinjene Države i druge zapadne sile, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i Saudijsku Arabiju, razmatraju poduzimanje vojne akcije zbog, sumnja se, napada otrovnim plinom u subotu na sirijski grad koji drže pobunjenici i koji već dugo odolijeva snagama predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija je uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga koja bi utvrdila tko je kriv za takve napade. Sjedinjene Države i druge zemlje su potom blokirale suparnički ruski pokušaj da se uspostavi druga istraga koja bi tražila da Vijeće sigurnosti pripiše odgovornost.

- Povijest će zabilježiti da je na današnji dan Rusija odabrala zaštititi čudovište, a ne živote sirijskog naroda, rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley govoreći o Asadu. Na ruski odgovor nije trebalo dugo čekati.

Ruski veleposlanik u Libanonu Aleksandar Zasipkin poručio je kako 'svaka američka raketa koja bude upućena prema Siriji treba biti srušena, a mjesta s kojih su lansirane napadnuta'. U izjavi za televiziju al-Manar, koja je bliska Hezbolahu, naveo ja kako taj njegov stav proizlazi iz priopćenja koje je poslao ruski predsjednik Vladimir Putin, a prenio glavni stožer ruske vojske. Također, istaknuo je kako eskalacija sukoba u Siriji prijeti da stvari otiđu predaleko i sve preraste u 'ozbiljnu krizu'.

Gledanje 'preko nišana'

Svjetski mediji pitaju se s čime se to svjetske velesile gledaju 'preko nišana'. Tako b92 prenosi ruski 'Sputnjik', koji piše da se američki razarač USS Donald Cook, opremljen s 50 krstarećih raketa 'Tomahawk', približio na oko 100 kilometara od Tartusa u Siriji, a tamo se nalazi pomorska baza Rusije.

Osim razarača, put Sirije poslan je i nosač aviona 'Harry S. Truman', zajedno s grupom brodova koja ga prati. Nosač aviona će otploviti zajedno sa sedam napadačkih brodova i na njima će biti 6.500 mornara. Putovat će uz njemačku fregatu FGS Hessen tijekom prvog dijela putovanja.

No, i Rusija ima spreman odgovor. Poznati ruski vojni analitičar Viktor Banec tvrdi kako se u Sredozemnom moru već nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući i dizel-podmornice naoružane raketama 'Kalibar'. U bazi Hmejmim, tvrdi Banec, Rusija ima lovce i bombardere, uključujući i par najnovijih aviona Su-57, piše Sputnjik.

Rusiji su na raspolaganju i 'Bastioni', raketni kompleksi s visoko preciznim protubrodskim raketama 'Jahont' i 'Oniks. 'Bastioni' su inače namijenjeni za gađanje brodova u radijusu od 350 kilometara, a raketa može dopremitii bojevu glavu na minimalnoj visini i zato ju je jako teško presresti.Ruske jedinice u Siriji imaju i 'Pancir — S1', samohodni protuzračni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava zračnog napada s bliske udaljenosti. Također, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svijetu kompleksi S-400.

Da je situacija kritična, najbolje potvrđuje i tweet Carla Bildta, švedskog političara i diplomata, kojeg se i mi sjećamo kao mirovnog posrednika EU za bivšu Jugoslaviju: 'Zračna obrana ruske flote u Crnom moru podigla je borbenu spremnost na najvišu razinu. Zauzimanje stava? Pripreme? Čeka nas velika neizvjesnost...'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14