UBIJENI LIBIJSKI VOĐA

‘JA SAM TVOJ TATA I BRAT. TI ĆEŠ BITI I MOJA LJUBAVNICA’ Šokantna ispovijest seksualne robinje iz Gadafijevog harema

Znala sam da sam izgubljena i da za mene nema budućnosti, priča Soraja koja danas ima 24 godine

Možete zamisliti kako sam bila uzbuđena. Vidjeti Moamara Gadafija uživo. Njegovo sam lice znala od rođenja. Srce mi je lupalo kao ludo. Prišla sam mu s buketom u ruci. Škola je odabrala baš mene za tu čast. Sve se dogodilo jako brzo. Ispružila sam buket, poljubila mu ruku i naklonila se. Osjećala sam se kao da lebdim”. Tada 15-godišnju libijsku školarku Soraju Gadafi je potapšao po glavi. Bio je to znak da je “odabrana”. Uskoro je saznala zašto.

Danas Soraja ima 24 godine i živi u stanu u glavnom gradu Tripoliju, nema prijatelja, puši tri kutije cigareta dnevno i pita se što dalje. Njenu priču, ispovijest ropkinje svrgnutog i ubijenog vođe Libije, u svojoj je knjizi “Gadafijev harem: Priča mlade djevojke i zloupotreba moći u Libiji”, objavila francuska novinarka Annick Cojean.

Nakon svrgavanja Gadafija u javnost su izašle mnoge informacije o strahotama koje su se događale tijekom njegove vladavine, no Soraja je jedna od rijetkih žena koje su se, zbog stigme u ovoj arapskoj naciji, usudile progovoriti o seksualnom ropstvu u vrijeme bivšeg režima. I tijekom građanskog rata i nakon njega iz te su se naftom bogate sjevernoafričke zemlje čuli glasovi organizacija za zaštitu žena o korištenju silovanja kao metode ratovanja i zastrašivanja protivničke strane.

No, Gadafi je bio čovjek koji je javno promovirao prava žena i hvalio se uključivanjem žena u sve vidove društvenog života.

Bila je uzorna djevojka

Dan nakon što je Soraja, uzorna muslimanska djevojčica koja nikad nije popila gutljaj alkohola, povukla dim cigarete ili se poljubila, predala cvijeće libijskom vođi, u njen su dom stigle tri pripadnice slavne Gadafijeve ženske garde. Soraja je bila u salonu ljepote čija je vlasnica njena majka, a posjećivale su ga mnoge supruge funkcionara najvišeg establišmenta.

Soraja je dolazila iz manje-više privilegiranog sloja - majka je jednom prilikom napravila frizuru Safiji, Gadafijevoj ženi, a otac je radio za službu za vanjsko informiranje.

Kad su Gadafijeve “amazonke” obavijestile njenu majku da Gadafi na sat-dva želi vidjeti njenu kćer, majka je nevoljko pristala. U stvarnosti, kaže Soraja, nije imala izbora. Soraji su otvorena stražnja vrata velikog terenca i uz pratnju još dva automobila ona je odvezena do Gadafijeve rezidencije. Kad je stigla, Soraja je uočila još jednu djevojčicu iz škole. No to je nije umirilo. Ušla je u veliki šator - Gadafi je držao do svoje beduinske tradicije - i ugledala šezdesetogodišnjeg pukovnika zadubljenog u televizijski program. Nije je ni pozdravio, samo je kratko rekao čuvaricama da je “pripreme”.

Čekao je gol u krevetu

Djevojčici su uzete mjere za odjeću, izvađena joj je i provjerena krv, obrijano joj je međunožje, a čuvarice su joj dale tange. “Nisam imala pojma što je to”, prisjetila se Soraja. “Nakon što posjetiš ‘tatu Gadafija’ moći ćeš otići svojoj kući”, rekle su joj.

“Tata Gadafi” dočekao ju je gol u krevetu. “Što čekaš? Dolazi ovamo, kurvo”, rekao joj je, a ona se sledila. Natjerao ju je da ga pogleda u oči i onda joj rekao: “Ja sam tvoj tata i brat. Ti ćeš biti i moja ljubavnica. Ostat ćeš sa mnom zauvijek”.

Soraji ni tada još nije bilo jasno što se od nje očekuje. Naime, Gadafi je njegovao imidž feminista, no istina je, piše Cojean u knjizi, to da je Gadafi i svoje žensko osiguranje koristio za seks, a navodno je postojala posebna prostorija na fakultetu u Tripoliju u kojoj je silovao studentice. Autorica knjige navodi kako je Gadafi uzimao Viagru i da je imao spolne odnose najmanje četiri puta dnevno, i to s različitim partnerima. Zavodio je supruge i djevojke šefova država, veleposlanika i drugih diplomata.

No bilo je i onih koje su same dolazile, uglavnom su to bile strankinje. “Uvijek me čudilo kad bih vidjela strankinje kako odlaze u njegovu sobu. Bile su izazovno odjevene, s dizajnerskim torbicama u ruci, a izlazile su raščupane kose i s razmazanim ružem”, ispričala je Soraja.

Jednom prilikom pozdravio ju je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je sastančio s Gadafijem u prostoriji u kojoj su nešto kasnije djevojke ponovno silovane.

Prve večeri Gadafi ju je, iz njoj nepoznatog razloga, ostavio na miru. Tu večer provela je s ženskim članicama garde, a onda je počeo njen privatni pakao. Gadafi ju je, ispričala je, tako brutalno silovao da je završila u bolnici. Nakon toga bačena je u pljesnivu prostoriju s drugim ropkinjama i život joj se svodio na zadovoljavanje vođinih nepresušnih seksualnih apetita. Mrzila ga je - njegov dah koji je vonjao na češnjak, koji je jeo za doručak, duhan ili viski, a tvrdi da je Gadafi bio ovisnik o kokainu.

Jednom prilikom morala je imati odnos s njim odmah nakon što je spavao sa ženom inficiranom hepatitisom. Prisjetila se i kako je jednom ušla u sobu, a pukovnik je imao spolni odnos s mladićem na krevetu, dok je drugi muškarac plesao odjeven u žensku odjeću.

Gadafi, ispričala je, nikad nije molio, pušio je, pio i silovao te ignorirao sva pravila muslimanske vjere. Nije poštovao ramazan. Tada je nastavljao sa seksom ističući da je sve u redu dok god ne ejakulira. Tjerao je svoje ropkinje da gledaju pornografske sadržaje kako bi “postale vještije”.

Jedino u što je vjerovao bila je crna magija, a jedina žena koju je slušao bila je Mabruka, žena koja je došla po Soraju. Vjerovao je da ona ima posebne moći.

Slomljena od nasilja

Bio je sadist. “Stalno me je nazivao kurvom, a tako me jako tukao da me deformirao. Grudi su me boljele od stiskanja, istezanja i ugriza. Objesile su se i stalno su bile bolne. Ubrzo su počele nalikovati grudima neke starice”, ispričala je.

U Gadafijevu zatočeništvu izgubila je pojam o vremenu i posve se izolirala od vanjskog svijeta. Nakon tjedana i mjeseci nasilja bila je posve slomljena pa nije ni pokušavala pobjeći. Počeli su je puštati da kratko posjećuje obitelj. Nije joj palo na pamet pobjeći. Čula je strašne priče o onima koji su se to usudili.

“Trenuci koje sam smjela provesti vani na suncu toliko su mi značili da sam prestala postavljati ikakva pitanja. Znala sam da sam izgubljena i da za mene nema budućnosti”, izjavila je.

Nakon što je Gadafi svrgnut ona je puštena na slobodu. Ispričala je svoju priču francuskoj novinarki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:29