ŽENE ZA UTJEHU

DUHOVI PROŠLOSTI Hoće li zbog seksualnih robinja zaoštriti odnosi između Japana, Kine i Koreje?

 Getty Images

Japan je najavio kako će revidirati priznanje i ispriku ratnim seksualnim robinjama, mahom Kineskinjama i Korejkama, što bi moglo biti još jedna točka spora Japana sa susjednim zemljama.

Najavljeno je formiranje tima koji bi analizirao okolnosti pod kojima je 1993. godine objavljena isprika, kazao je Yoshihide Suga, glasnogovornik Vlade, navodeći kako im je cilj 'razumjeti pozadinu'.

Isprika 1993. smatra se vrlo važnim potezom, a bivši premijer Tomiichi Murayama kazao je kako bi bilo kakva revizija bila apsurdna.

Japan je tijekom Drugog svjetskog rata imao, kako se procjenjuje, 200.000 seksualnih robinja za vojsku, većinom iz Kine i Koreje, ali i s Filipina, Indonezije i Tajvana, a u isprici poznatoj kao 'izjava Kono' prema tadašnjem šefu kabineta Yoheiju Konou, izneseno je priznanje kako su te 'žene za utjehu' bile prisiljene na to i kako je sustav uspostavola sama vojska.

Nejasno je kakav se točno rezultat može očekivati od ove revizije, ali zasigurno je da bi svaka izmjena teksta izjave naljutila susjede Japana. Povod za reviziju je nedavna tvrdnja jednog od nekadašnjih visokih dužnosnika koji je sudjelovao u pripremi isprike kako svjedočanstvo 16 Korejki 'nije bilo neovisno provjereno'. Neki konzervativci u Japanu tvrde kako su 'žene za utjehu' bile obične prostitutke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:40