NAPALI GA MEDIJI

‘Seksualni manijak’ Zuma u posjetu britanskoj kraljici

Britanski mediji su ga razljutili jer su se fokusirali na njegov privatni život: brojne supruge i djecu
Britain's Queen Elizabeth greets South Africa's President Jacob Zuma during a ceremonial welcome on Horse Guards Parade in London March 3, 2010. Zuma is on a three day state visit to Britain. REUTERS/Chris Jackson/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS ROYALS SOCIETY)
 Reuters

LONDON - Ako se južnoafrički predsjednik Jacob Zuma nadao da će njegov državnički posjet Velikoj Britaniji biti popraćen ponajprije kao ozbiljan politički događaj, na londonskim ga je kioscima dočekao hladan tuš. Na aerodromu ga je, doduše, čekao crveni tepih, no on nije imao veze s uvredljivim naslovnicama o posjetu “seksualnog manijaka”, “klauna” i detaljnim izvješćima o svim njegovim suprugama na koje se fokusirao dio britanskih medija.

Imperijalistički Britanci

Vođa najrazvijenije afričke nacije upao je, pak, ravno u zamku tabloida te izjavio da su “Britanci imperijalisti koji i dalje smatraju da je njihova kultura superiorna”, i to nekoliko sati prije zakazane audijencije kod kraljice Elizabete II. O ozbiljnom političkom programu kontroverzni je afrički političar prema planu trebao raspravljati s premijerom Gordonom Brownom te se susresti s vođom opozicije Davidom Cameronom i održati govor pred britanskim parlamentom.

Zuma je, navodno, bio bijesan zbog medija, a neki su nevino nagađali da je možda tako osjetljiv jer se nadao da će se bar malo odmaknuti od novog seks-skandala o kojem bruje mediji u njegovoj domovini. Nedavno se, naime, doznalo da je 67-godišnji Zuma postao otac 20. put, i to nezakonitog djeteta koje je dobio s kćeri organizatora Svjetskog nogometnog kupa. Poligamni predsjednik iz plemena Zulu, nakon što se od jedne razveo, a jedna je preminula, kod kuće ima tri supruge. To ga, međutim, ne sprečava da i dalje ima izvanbračne avanture i time, ističu njegovi kritičari, daje loš primjer zemlji koja je svjetski rekorder po broju zaraženih HIV-om.

Optužen za silovanje

Njegov uspon na vlast bio je obilježen brojnim optužbama za korupciju, no ozbiljnijima se čine one za seksualno zlostavljanje i silovanje.

Zuma je naslijedio Nelsona Mandelu, svjetsku ikonu u borbi za slobodu i ravnopravnost svih ljudi, zbog kojeg je međunarodna zajednica Južnoafričku Republiku smatrala najsvjetlijim primjerom demokracije i napretka na Crnom kontinentu. Dolaskom Zume na vlast zemlja je, slažu se mnogi, krenula u pogrešnom smjeru.

Mugabeov zagovornik

Godine 2005. HIV pozitivna kći jednog od uglednih članova Mandelina (sada Zumina) Afričkog nacionalnog kongresa optužila ga je da ju je silovao. Zuma je šokirao cijeli svijet objavom da su spavali bez kondoma te tvrdnjom da se zaštitio od prijenosa bolesti tako što se nekoliko puta nakon odnosa otuširao. Naposljetku je oslobođen optužbe.

Zuma se otvoreno postavio kao pokrovitelj afričkih režima koji se smatraju izrazito nedemokratskim i koje organizacije aktivista optužuju za kršenje ljudskih prava poput Zimbabvea i Sudana.

- Ako se ukinu međunarodne sankcije, to će dati Zimbabveu priliku da napreduje - izjavio je Zuma odmah nakon slijetanja u London, ponavljajući time svoju podršku predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu, o kojem će se, očekuje se, najviše pričati u Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:50