OPSADNO STANJE

Svinjska gripa uzela i drugi život u Hrvatskoj

Više od polovice zaraženih srušila je virusna upala pluća. Cjepivo stiže krajem studenog
Zagreb, 091109.Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic. Tijekom dana sve vise gradjana stizalo je na zarazni odjel sa simptomima slicnim svinjskoj gripi.Foto: Igpr Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Samo nekoliko sati nakon što je ministar zdravstva Darko Milinović novinarima objavio kako je u Hrvatskoj od svinjske gripe oboljelo 1509 osoba, te da stanje nije alarmantno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak navečer objavio je najnovije podatke - s današnjim datumom bilježi se još jedan preminuli pacijent, te čak 56 novooboljelih građana Hrvatske.

Ukupan broj umrlih od posljedica teške infekcije virusom H1N1 tako se u Hrvatskoj popeo na dvije osobe, dok je oboljelo 1565 bolesnika od kojih ih je 453 laboratorijski potvrđeno. HZJZ nije objavio u kojem je u hrvatskom gradu svinjska gripa odnijela najnoviju žrtvu. U ponedjeljak je laboratorijski evidentirano novih 27 pacijenata inficiranih virusom H1N1, a obzirom da se analizira krv samo kod onih sa zdravstvenim komplikacijama, većinom je riječ o hospitaliziranim osobama s područja cijele Hrvatske.

“U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević trenutno se liječi šest pacijenta zbog komplikacija uzrokovanih svinjskom gripom, a pet ih je još uvijek priključeno na respirator i životno su ugroženi”, kazao nam je ravnatelj klinike prof.dr. Ante Beus.

Jedan je pacijent koji se u Klinici liječio od svinjske gripe prošlog je tjedna umro od infarkta. Ukupno je u posljednjih desetak dana hospitalizirano 50 pacijenta od kojih je 30 imalo virusnu upalu pluća.

Situaciju u Infektivnoj klinici pojasnio nam je prof.dr. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu. “Četiri pacijenta imaju tzv. primarnu ili virusnu upalu pluća i teško oštećenje pluća, a jedan je bio u komi s primarnom encefalopatijom odnosno infekcijom mozga. Jedna je pacijentica skinuta s respiratora i izvan je životne opasnosti.”

Premda Infektivna klinika ima 13 respiratora da bi liječenje teških upala pluća i drugih respiratornih smetnji bilo učinkovitije trebalo bi nabaviti dva uređaja poznata pod imenom ECMO ( Ekstrakorporalna membranska oksigenacija) kojih nema ni jedna hrvatska bolnica premda im je cijena samo oko 580.000 kuna. Namjenjen je za liječenje pacijenta koji imaju ARDS odnosno akutni respiratorni sindrom s jakim edemom plućnog tkiva. Naime, premda se takvim bolesnicima uz pomoć respiratora upuhuje 100 postotni kisik on loše prolazi kroz membrnu do krvnih stanica. U tom slučaju radi se ekstrakorporalna oksigenacija, krv pacijenta šalje se kroz aparat koji ju obogati s kisikom umjesto da to rade pluća. Pacijent nije 24 sata priključen na ECMO već samo nekoliko sati ali bitno popravlja njegovo stanje stanje.

Ambulantom Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu danas je konstantno odzvanjao kašalj, ali među 20-ak pacijenata našlo se samo jedno lice prekriveno maskom. Većinu pacijenata u ambulantu je otjerao strah da su se zarazili virusom svinjske gripe. I upravo zato su mnogi od njih spremni se podvrgnuti dugotrajnim pretragama: krvi, pluća, srca... samo da se uvjere da baš njih nije pogodila pandemijska bolest. Liječnička služba u Glavnoj ambulanti je pod blagom ‘uzbunom’: svi nose maske, ali panike nema. Potencijalne zaražene svinjskom gripom dovoze i kolima hitne pomoći.

Zbog sumnje da je, zajedno sa kćerkom, obolio od svinjske gripe, danas je u ambulantu u Zaraznu bolnicu stigao i Ratko Šobot iz Kupinečkog Kraljevca. U ambulanti je, iz mjera predostrožnosti, sjedio s maskom na licu, a puno više od svog zdravlja, brinuo je za zdravlje svoje kćerke Gordane koja je, zbog težih simptoma, na pregled primljena prije zabrinutog oca.

- Nazvala je mene i majku da nam kaže kako se loše osjeća, da ima temperaturu 38, da se osjeća malaksalo. Kako je i meni ovih posljednjih par dana bilo loše, odlučili smo zajedno otići kod doktora. Evo, ne znam, sada čekam da vidim šta će s njom biti, a onda će valjda primiti i mene - kazao je Šobot.

Objasnio je kako se osjeća loše, ali gotovo jednako kao svaki put kada je dosad obolio od gripe.

- Ne znam kak’ da vam to opišem, ja sam u redu, mogu i voziti i sve, ali čovjek nikad ne zna. Imam i ja temperaturu, malo kašljem, a i bole me pluća. Ne znam gdje sam se mogao zaraziti, prije par dana sam bio u ambulanti pa sam možda tamo nešto pobrao - objasnio je Šobot.

One s jačim simptomima liječnici su na preglede primali preko reda, a one za koje se pokazalo kako boluju od gripe odmah bi i zadržali na liječenju.

Marko Prlić danas je u Zaraznu bolnicu stigao na kontrolu.

Kazao je kako je već prebolio svinjsku gripu te kako se više bojao za svoju djecu koja još pohađaju vrtić, nego za sebe.

- Ma to je kao obična gripa, malo temperature i sve boli, ali ja vam ne bih znao reći koja je razlika u simptomima. Eto, mirovao sam tjedan dana i kažu da je sada sve u redu. Šta ćeš, kad si bolestan, si bolestan - objasnio je Prlić.

Milinović : Cjepivo stiže, nema mjesta panici



Hrvatski zdravstveni sustav spreman je uhvatiti se u koštac s novom gripom H1N1 i nema mjesta panici - rekao je danas nakon sastanka Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe ministar zdravstva Darko Milinović.

Objasnio je da bi u Hrvatsku trebale stići dovoljne količine cjepiva, a prvih 500.000 doza očekuje se potkraj studenoga.

Trenutačno je hospitalizirano 40-ak pacijenata, od kojih je petero u teškom stanju. Smješteni su u jedinici za intenzivnu njegu i priključeni na respiratore. Svakodnevno kroz zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prođe više od 230 pacijenata sa simptomima tzv. svinjske gripe.

Virus H1N1 evidentiran je i u Gospiću, uglavnom kod djece predškolske dobi.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u dr. Ira Gjenero Margan rekla je da je nezahvalno prognozirati kada će epidemija dosegnuti vrhunac. Svinjska gripa je u Hrvatsku stigla krajem lipnja i očekuje se da će ostati najmanje do kraja godine, a možda i trajno te nikada nije prekasno za cijepljenje, napomenula je Gjenero Margan. (N.J.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:11