NEDJELJNI OTKRIVA

'SVOJE SAM MILIJUNE POŠTENO ZARADILA' Ekskluzivna ispovijest smijenjene poreznice!

Ministar financija Slavko Linić smijenio je devet rukovodećih službenika Porezne uprave, među kojima i pomoćnicu ravnateljice Nade Čavlović Smiljanec za strategiju i razvoj, Anđu Redžić, za koju je utvrđeno da posjeduje veliki paket dionica tvrtke Jadran hoteli. Atraktivna diplomirana pravnica tvrdi da ništa protuzakonito nije radila te otkriva kako joj je dionice darovao otac prije nego što se zaposlila u Poreznoj upravi
 Neja Markičević/CROPIX

Mogu razumjeti postupak ministra financija. Iako sam u trenutku kada nam je odluka priopćena bila u svojevrsnom šoku, iz priopćenja Ministarstva financija za javnost može se zaključiti da su se nad svima nama provodile posebne dokazne radnje. Pojačani nadzor i istrage službi USKOK-a nisu novost za Poreznu upravu. Početkom prošle godine, dok sam bila načelnik naplate u Odjelu za ovrhe, USKOK je tražio određena objašnjenja i vršio uvid u predmete poreznih obveznika kojima je odobren reprogram poreznog duga, ali pretpostavljam kako bi, da je nešto bilo sporno, već dosad bila formalnopravno pokrenuta istraga. Osobno, smatram da sam svoj posao obavljala u skladu s poreznim i ostalim propisima i ne osjećam se krivom, a vjerujem da je tako i s većinom nas. Ali, ne mogu isključiti da kod nekih to nije bio slučaj. Hoće li protiv nekoga biti pokrenuta istraga, teško je prognozirati. S ciljem zaštite ugleda tijela u kojemu radimo, u ovoj fazi ministar je donio odluku o našoj smjeni - ispričala nam je Anđa Redžić, donedavno pomoćnica ravnateljice za strategiju i razvoj u Poreznoj upravi, koju je, zajedno s još osam rukovodećih službenika te institucije, s dužnosti smijenio Slavko Linić.

Odaje dojam da smjena kod nje nije izazvala gorčinu. Jedino što je svjesna da će se teško opravdati nakon što se njezino ime razvlači po novinama u negativnom kontekstu.

- Smjena je privremeno rješenje dok se postupak ne pokrene. Da sam na ministrovu mjestu, vjerojatno bih napravila isto. Ali, smatram da se s time nije trebalo izaći u javnost na ovaj način jer smo svi unaprijed osuđeni. Dovedeni smo u poziciju da se moramo braniti prije nego što je formalnopravno pokrenuta istraga - kaže.

Anđa Redžić ima mnogo više toga objasniti nego njezini kolege koji su smijenjeni. Njezino je ime posebno odjeknulo u javnosti kad je otkriveno da je vlasnica 8,4 posto dionica hotelske tvrtke Jadran hoteli Rijeka i da se njezin portfelj procjenjuje na 8,14 milijuna kuna. Redžić je, kako smo ustanovili, te dionice dobila od svog oca Radovana Tubina, veterana trgovine vrijednosnim papirima u Hrvatskoj, a njezina obitelj posjeduje ukupno 26,03 posto dionica JHR-a.

Dionice kupljene 2005.

Tubin je, prema vlastitim riječima, dionice Jadran hotela kupio 2005., a 2007. raspodijelio je udjele na svoju suprugu Nadu Tubin (9,2 posto, odnosno 24.167 dionica) te kćeri Anđu Redžić i Sandru Andabaka, koje imaju po 8,4 posto, odnosno svaka 22.000 dionica. Jadran hoteli Rijeka su, kako nam je rekao Radovan Tubin, u gubicima, što znači da se dividende ne isplaćuju, a jedino što on dobiva jest 500 eura mjesečne naknade za članstvo u Nadzornom odboru. Anđa, pak, trenutačno ne dobiva ništa, niti ima upravljačka prava u tvrtki. Prema podacima s web stranice JHR-a, temeljni kapital društva podijeljen je na 261.840 dionica nominalnog iznosa 370 kuna, što znači da je portfelj Tubinove obitelji težak 25,2 milijuna kuna.

Tubin, rođen 1945., povukao se iz biznisa zbog visokih godina i lošeg zdravlja, a dionice je, kaže, prepisao na članove obitelji kao osiguranje za budućnost i nagradu kćerima što su zajedno s njim podizale obiteljsku tvrtku za trgovinu vrijednosnim papirima.

- Nemam nikakvih tajni. Imam dosta godina, ja sam stara garda i radio sam pošteno cijeli život. Nakon što sam 25 godina radio u prosvjeti, u Željezničkom obrazovnom centru, 1990. sam pokrenuo tvrtku Anja, jednu od prvih u Hrvatskoj koja se bavila dionicama. Imao sam sreće što je u to vrijeme bilo dobro baviti se tim poslom. Uspio sam kupiti dionice Ericssona Nikole Tesle vrlo jeftino, za 120 kuna, a svojedobno su vrijedile i 4000 kuna. Za to sam posudio novac od prijatelja kojemu sam sve pošteno vratio. Međutim, 2005. sam ih prodao i kupio dionice Jadran hotela. Kupio sam ih regularno, na Zagrebačkoj burzi, i to se može lako dokazati. Iz današnje perspektive, napravio sam pogrešku. Da su mi ostale dionice Ericssona Nikola Tesle, danas bih dobivao milijun kuna dividendi, ležao doma i uživao. Ovako nemam ništa, osim 500 eura naknade za NO - ispričao nam je Anđin otac.

Anđa Redžić rođena je 1971. u Zagrebu gdje i danas živi. U braku je, majka je dvoje djece i završila je Pravni fakultet u Zagrebu. Prije nego što je ušla u Poreznu upravu, s ocem je radila u obiteljskoj tvrtki Anja koja je još ranije likvidirana.

U Poreznoj od 2007.

- Počela sam raditi u Poreznoj upravi 5. lipnja 2007. godine. U tom sam trenutku bila vlasnica većeg portfelja različitih dionica nego što sam danas. Završila sam Hanfin tečaj za brokera i investicijskog savjetnika. Bilo je to zlatno vrijeme burze, a sličan uspon bilježili su i banjalučko i makedonsko tržište vrijednosnih papira, na kojima sam također ulagala. Praktički niste mogli pogriješiti, na svemu što se prodavalo i kupovalo dalo se zaraditi. S ocem sam radila u obiteljskoj tvrtki i svakodnevno, putem profesionalne platforme ZSE, davala naloge za kupnju i prodaju dionica. Budući da su u to vrijeme moja djeca bila mala, odgovaralo mi je raditi od kuće. Kada su porasla, javila sam se na natječaj za posao u Poreznoj upravi - priča bivša pomoćnica ravnateljice.

Krenula je, kaže, od najniže pozicije, kao referentica, i na to je mjesto sada, nakon smjene, vraćena.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:59