UBLAŽAVANJE MJERA

AUSTRIJA ĆE DANAS NAPRAVITI  MALI KORAK PREMA POVRATKU NORMALNOG ŽIVOTA Vlasnik modnog butika u Beču: 'Imam samo jednu želju...'

 
 Deutsche Welle

Thomas Kaschowitz, vlasnik butika muške mode u centru Beča, računa da je u posljednjih mjesec dana ostao bez oko 50.000 eura prometa. Naime, 16. ožujka su u Austriji zatvorene sve trgovine koje ne služe osnovnoj opskrbi građana. Od utorka (14. travnja) će Kaschowitz ponovo moći na posao, piše Deutsche Welle.

Prošlog tjedna austrijski kancelar Sebastian Kurz je najavio otvaranje trgovina veličine do 400 kvadratnih metara i centara za građevinsku i vrtnu opremu, dok bi prvog svibnja trebali uslijediti trgovinski centri i frizerski saloni. Sredinom svibnja, ako sve bude u redu, otvorit će se i restorani i škole. Velike javne priredbe morat će pričekati najmanje do kraja lipnja.

Tako je Austrija postala prva europska zemlja s konkretnim planom za izlazak iz korona-mjera.

- Naravno da sam zadovoljan što mogu opet otvoriti - rekao je Kaschowitz za DW, 'ali ne mislim da je raspoloženje među građanima kao da je sve u redu jer virus je i dalje tu. Atmosfera će biti malo pozitivnija, ali sama situacija se još mora poboljšati.'

Istovremeno je prošlog tjedna kancelar najavio da se proširuje obavezno nošenje zaštitne maske - osim u supermarketima i apotekama, one će se morati nositi i u svim drugim trgovinama te u autobusima i tramvajima.

- Ne trebamo sada svi vikati 'hura' i ponašati se kao da je sve gotovo - kaže profesor Hans-Peter Hutter, zamjenik direktora Centra za javno zdravlje pri bečkom medicinskom fakultetu.

- Mora biti sasvim jasno da povratak određenih sloboda ide u paketu s tim da se moramo pridržavati određenih stvari.

-->

Stručnjaci koji savjetuju Vladu nadaju se da će kirurške maske spriječiti da zaraženi prošire virus, a stalno podsjećaju i na potrebu da se redovno peru ruke i drži odmak.

- Ako se ljudi ne pridržavaju ovih mjera, moguće je da ćemo dospjeti na točku gdje smo već bili prije četiri tjedna i da će problem početi ispočetka.

U Beču vjeruju da su brzo ukrotili prvi val pandemije baš zato što su reagirali odlučno. Sada isto tako žele da spriječiti još veće probleme po ekonomiju. Broj nezaposlenih u Austriji je, prema Službi za zapošljavanje, samo u posljednja dva tjedna ožujka porastao za 200.000 na nešto više od pola milijuna.

- Svako polje gospodarstva je neposredno ili posredno pogođeno - kaže nam Birgit Meyer sa Sveučilišta za ekonomiju u Beču.

- Ovo čime počinjemo je samo kap u moru. Ali ipak znači da se u planove unosi određena izvjesnost. Vrlo je važno za kompanije i neovisne poduzetnike da znaju što ih čeka.

Meyer kaže da mnogo ovisi i od toga kako se svijet ukupno nosi s problemom jer mnogi poslovi ovise od sirovina ili poluproizvoda iz inozemstva.

- Ako ostale zemlje ne slijede Austriju i ne počnu polako da otvarati gospodarstva, i austrijskoj privredi će trebati duže kako bi ponovo ostvarila puni potencijal.

Vlasnik butika Kaschowitz svjestan je da u dogledno vrijeme neće prodavati tako puno kao ranije.

- Ali imao sam dosta narudžbi i poziva od mušterija, tako da za prvo vrijeme ima posla.

On se nada da će nakon dugog uskršnjeg vikenda mjere protiv širenja virusa nastaviti pokazivati rezultate. Ono što nikako ne želi je da mu država opet zatvori trgovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:22