PORIJEKLO VIRUSA

KINA UVELA STROGU KONTROLU ISTRAŽIVANJA O KORONAVIRUSU Izbrisane objave na web stranicama vodećih sveučilišta otkrile stvarne namjere Pekinga

Ilustracija
 LI KE / Newscom / Profimedia

Kina se obrušila na objavu akademskog istraživanja o korijenima novog koronavirusa, a čini se da se radi o pokušaju da se kontrolira narativ o pandemiji, sugeriraju dokumenti koje su na internetu objavila kineska sveučilišta, piše The Guardian.

Dvije web stranice vodećih kineskih sveučilišta su objavile, a onda i uklonile stranice koje se referiraju na nove propise koji zahtijevaju da akademski članci koji se bave Covidom-19 prođu kroz posebnu kontrolu prije nego su odobreni za objavu.

Istraživanje o porijeklu virusa je posebno osjetljivo i podvrgnuto je provjerama od strane službenika koji rade za vladu, kaže se u primjedbama objavljenim na web stranicama Sveučilišta Fudan i kineskog Sveučilišta geoznanosti u Wuhanu. Stranicama koje nedostaju je pristupljeno s nepoznatih lokacija na webu.

Profesor Steve Tsang, direktor SOAS kineskog instituta u Londonu je kazao da kineska vlast u fokusu ima način na koji su percipirani nastanak i borba s virusom od trenutka kad se pojavio.

- Što se tiče prioriteta, kontrola narativa je važnija od javnog zdravlja ili ekonomskih problema. To ne znači da ekonomija i javno zdravlje nisu važni. Ali narativ je najvažniji - kaže.

Kako je virus nastao

Ovaj virus je zarazio više od 1,7 milijuna ljudi širom svijeta i prouzrokovao velike žrtve u Europi i SAD-u. Detalji o njegovom nastanku i o prvim tjednima pandemije, kad je postojalo prikrivanje situacije od strane lokalnih dužnosnika, su posebno osjetljivi.

- Ako su ovi dokumenti autentični to bi sugeriralo da vlast doista želi čvrsto kontrolirati narativ o porijeklu Covida-19, kazao je Tsang o izvještajima o novim regulacijama.

Čini se da je Kinesko sveučilište geoznanosti u Wuhanu objavilo, a onda obrisalo nova pravila da akademske spise koji se bave izvorima virusa odobri kinesko ministarstvo znanosti i tehnologije prije nego dođe do objave.

Od sveučilišnog akademskog zbora se očekuje da prvo analizira istraživanje 's naglaskom na provjeri točnosti tvrdnji, kao i prikladnosti za objavljivanje', kaže se u ovoj regulaciji.

- Kad su provjere dovršene, škola bi trebala obavijestiti ministarstvo znanosti i tehnologije i spis bi trebao biti objavljen tek nakon što je provjeren od strane ove ustanove.

Usprkos svom imenu, Sveučilište geoznanosti je na web stranici objavilo da provodi istraživanje koronavirusa.

Drugi dokument kojeg je dobio Guardian, kojeg se nije moglo odvojeno provjeriti je vjerojatno iz bolnice Renmin Wuhanskog sveučilišta, a u njemu se također kaže da objava istraživanja o izvorima Covida-19 treba odobrenje od ministarstva znanosti i tehnologije.

Druga obavijest, koju je 9. travnja objavilo Sveučilište Fudan u Šangaju, je pozvala na 'ozbiljno i pažljivo' ophođenje sa spisima koji istražuju izvor epidemije.

Posebni ured

Spisi su za objavu trebali biti spremni tek nakon dozvole posebnog ureda. E-mailovi, imena i brojevi telefona koji su se nalazili u obavijesti su sugerirali da je ured dio kineskog ministarstva obrazovanja.

Izvor koji je Guardian upozorio na skrivene verzije web stranica i koji je htio ostati anoniman, kazao je da je postojala zabrinutost zbog pokušaja kineskih vlasti da interveniraju u neovisnost znanstvenih istraživanja.

Ova osoba je rekla da istraživači koji su ponudili akademske spise o drugim zdravstvenim temama nisu morali usklađivati svoje radove sa zahtjevima vlasti prije objave.

Tehnička analiza skrivenih web stranica je pokazala da su objave objavljene na provjerenim web stranicama sveučilišta prije nego su uklonjene. Guardian nije mogao neovisno utvrditi da se one odnose na nove propise koje je donijela vlast.

Objave su vjerojatno bile dio šireg pokušaja da se kontrolira istraživanje virusa. Ministarstvo znanosti i tehnologije je 3. travnja kazalo da klinička istraživanja o koronavirusu moraju biti prijavljena vlastima unutar tri dana ili biti stopirana.

U ožujku je kineski predsjednik Xi Jinping objavio esej u kojem je spomenuto 'praćenje izvora virusa' kao jedan od nacionalnih prioriteta. Na taj esej se referiralo ministarstvo znanosti i tehnologije nedugo prije nego su sveučilišta objavila što im je naloženo.

Kineska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom kojeg je Guardian poslao kineskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Promjena narativa

Dok se točan izvor pandemije još uvijek ne može jasno utvrditi, jedna učestala hipoteza je da je početak svega bio kontakt između čovjeka i životinje na 'mokroj tržnici' u Wuhanu.

Znanstvenici kažu da je virus vjerojatno došao od šišmiša, a onda prešao na drugu životinju prije nego je prešao na čovjeka.

Znanstvenici vjeruju da je prenošenje virusa slično onom iz zaraze SARS-om koja se dogodila 2002. Kritiziranje Kine je često fokusirano na pitanje zašto vlada nije zatvorila 'mokre tržnice' nakon prijašnjih zaraza koronavirusom.

Kevin Carrico, istraživač s kineskih studija na sveučilištu Monash je kazao da nije znao za nikakve promjene pravila za akademska istraživanja u Kini povezana s Covidom-19, ali spomenuti dokumenti su prilično u skladu s nastojanjima Kine da kontrolira narativ o pandemiji.

- Oni pokušavaju to transformirati iz totalne katastrofe u situaciju u kojoj je vlada sve učinila kako treba i dala ostatku svijeta vremena da se pripremi - kazao je Carrico.

On je još rekao da su ta nastojanja jasna u komunikaciji vlasti na najvišem nivou, kao i u stavu javnosti na društvenim mrežama.

- Postoji određeno nastojanje da se negira stvarnost koja nas gleda u lice, da je ovo ogromna epidemija koja je potekla s mjesta kojeg je kineska vlada trebala počistiti nakon SARS-a, kazao je.

Prije otprilike mjesec dana kineski diplomati i državni mediji su javno ohrabrili spekulacije da je novi koronavirus mogao doći s lokacije izvan zemlje. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je bez dokaza sugerirao da je američka vojska mogla donijeti virus u Wuhan, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:23