POKUS U HONG KONGU

PRVO VELIKO ISTRAŽIVANJE O UČINKOVITOSTI ZAŠTITNIH MASKI U SPREČAVANJU ŠIRENJA VIRUSA Testiranja su rađena na hrčcima, a rezultati su zapanjujući

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2020. u 20:14

Pedestrians wear face masks as a precautionary measure against the COVID-19 coronavirus as they walk on a street in Hong Kong on May 13, 2020. - Two people in Hong Kong tested positive for coronavirus, officials said May 13, ending a 24-day run of no new local cases that saw the city begin to ease social distancing regulations. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
AFP

 

Testovi na hrčcima pokazali su da korištenje zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u nedjelju znanstvenici sveučilišta u Hong Kongu.

Riječ je o jednom od prvih istraživanja koja proučavaju može li nošenje maski spriječiti nositelje koronavirusa - bilo da imaju ili nemaju simptome - da zaraze druge osobe.

Pod vodstvom profesora Yuen Kwok-yunga, priznatog stručnjaka za koronavirus, znanstvenici su stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza zdravih hrčaka.

Kirurške maske su stavljene između dva kaveza uz protok zraka od zaraženih životinjica prema zdravima.

Rezultati su pokazali da je prijenos virusa bio smanjen za više od 60 posto kada su između kaveza bile postavljene maske. Dvije trećine zdravih hrčaka je zaraženo u tjedan dana kada su maske maknute.

Stopa zaraze je pala na malo više od 15 posto kada su maske stavljene na kavez zaraženih životinja i na 35 posto kada su stavljene na kavez zdravih životinja.

"Jasno je da je najvažnije da zaražene osobe nose maske", rekao je Yuen novinarima.

Izdvajamo