PITANJE CIJENE

RAČUN PREPLAVIO MREŽE Pogledajte koliko su naplatili 30 maskica za zaštitu LJEKARNA 'Priča nije onakva kakvom se čini, naša zarada je minimalna'

 

U vrijeme krize platiti 25 kuna i 31 lipu s PDV-om jednu višekratnu pamučnu masku je li puno? Prosudite sami. Tolika je cijena te tražene potrepštine u Imotskom, točnije u ljekarni Melem. Prema računu koji nam je objavio jedan građanin, može se iščitati da je on neophodnih 30 komada tih maski jučer u prijepodnevnim satima platio 759,30 kuna.

Je li ta cijena maske bila i prije krize, gdje su te maske proizvedene i kako ih nabavljaju, nismo uspjeli doznati. Naime, iz ljekarne su nam u telefonskom odgovoru kratko rekli: "Dobit ćete očitovanje". Na upit kada i kako i da li možemo ostaviti neki kontakt email, ljekarnica je samo zastajkujući dodala: "Ne znam što da vam kažem osim da ćete biti obaviješteni. Hvala".

Odgovor iz ljekarne: Cijene nisu ni profiterske ni šokantne, naša marža je minimalna

U večernjim satima stiglo je očitovanje direktorice ljekarne Ivice Brečić poslano putem odvjetničkog ureda, a koje u nastavku objavljujemo u cijelosti.

- Ljekarna “Melem” ima prihod, maržu od samo 2 kune za pamučne, perive maske za zaštitu, a ne 25,3 kn kako su zlonamjerno i lažno pisali pojedinci na društvenim mrežama.

Pamučne maske koje smo kupili od hrvatske firme su perive i za višekratnu su upotrebu. Stoga je i cijena takvih maski apsolutno neusporediva s cijenom jednokratne papirnate maske koja se baca svakih nekoliko sati, a čija se maloprodajna cijena kreće od 4 do 6 kn.

Perive pamučne maske smo platili 18 kn (15kn + 3kn PDV) hrvatskom proizvođaču, te na tu cijenu dodali našu minimalnu maržu od 2 kune (11 posto) te obračunali zakonom obvezni PDV od 25 posto i došli do cijene od 25,31 kn za masku.

Odluku o prodaji maski za višekratnu uporabu s minimalnom zaradom donijeli smo isključivo kako bismo našim sugrađanima omogućili zaštitu.

Svakom dobronamjernom je jasno da u ovako skromnoj marži od 2 kune (oko 11 posto) nema zarade jer takva marža ne može pokriti niti troškove poslovanja ljekarne. Smatramo da je pozitivno što se u Hrvatskoj pokrenula proizvodnja zaštitne opreme kako bi se ublažila nestašica, a kako prenose mediji, uskoro bi i velike tvrtke kao Varteks i Calzedonia mogle krenuti s proizvodnjom ove opreme.

Tekst koji je objavljen na jednom medijskom portalu smatramo zlonamjernim i štetnim pokušajem da se cijena perive maske od koje naša ljekarna Melem ima prihod od 2 kn prikaže kao nekakva «profiterska zarada» koja je navodno ”šokirala Hrvatsku”. Takve lažne objave koje se šire i društvenim mrežama imaju za cilj stvaranje kaosa i destrukcije.

Odgovorno tvrdimo da je naše poslovanje savjesno, da naše cijene nisu, niti mogu biti «profiterske» i «šokantne» u ovim teškim vremenima za naše sugrađane.

Cijene kod drugih slične kao i u Imotskom

Zaštitne maske postala su tražena roba na svakom ćošku pa su i građani itekako osjetljivi na njezinu (ne)dostupnost ali i cijenu. Zagrebački URIHO, splitska ustanova DES i udruga Otvoreno Kamensko posljednjih dana preplavljeni su narudžbama. Ima još niz proizvođača i distributera diljem zemlje, a cijene se za jednu masku kod većine kreće između 20 i 25 kuna s PDV-om. Kod nekih cijena ovisi i jesu li jednobojne ili šarene.

Stoga, sudeći prema svemu, cijena maske u ljekarni u Imotskom kraju niti malo ne odskače od drugih trgovaca koji u svojoj ponudi imaju maskice. (HKJ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:21