TESTIRANJA DALEKO ODMAKLA

VELIKA NOVOST IZ LABORATORIJA U OXFORDU! 'Ako sve bude dobro, 30 milijuna doza cjepiva moglo bi biti dostupno do sredine rujna!'

 
ilustracija
 Aleksey Satyrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema riječima britanske vlade, 30 milijuna doza cjepiva moglo bi biti dostupno do sredine rujna ako se pokaže da cjepivo proizvedeno u Oxfordu funkcionira, piše Sky News.

Znanstvenici razvijaju cjepivo protiv Covida-19 koje se temelji na genetskim manipulacijama običnog virusa prehlade koji inače zahvaća čimpanze.

Na konferenciji za medije održanoj u nedjelju, ministar međunarodnog razvoja Alok Sharma kazao je da prva ispitivanja prolaze 'dosta dobro' nakon što su dobrovoljci iz prve faze ranije ovoga tjedna primili prve doze cjepiva.

Testiranje cjepiva – službeno nazvano ChAdOx1 nCoV-19 – počela su 24. travnja i njima se nastoji otkriti može li cjepivo učinkovito zaštititi ljude od zaraze virusom.

Kako se provode ispitivanja?

Znanstvenici iz laboratorija u Oxfordu, Saouthamptonu, Londonu i Bristolu su regrutirali 1.102 dobrovoljca. Tim volonterima je nasumično dana stvarna doza razvijenog cjepiva ili doza cjepiva protiv meningitisa.

Još manja grupa dobrovoljaca, primit će dvije doze novog cjepiva s razmakom od dva tjedna.

Tko sve sudjeluje?

Volonteri su u dobi između 18 i 55 godina i nisu pozitivni na Covid-19. Da bi ušli u istraživanje, svi dobrovoljci moraju biti dobroga zdravlja, žene koje sudjeluju ne smiju biti u drugom stanju, te nitko od njih nije smio prije sudjelovati u ispitivanjima cjepiva za adenovirus (obična prehlada) ili nekog drugog cjepiva protiv koronavirusa.

Kako cjepivo djeluje?

Doze koje se koriste određuju se na temelju iskustva znanstvenika s ostalim cjepivima. Volonteri sve do kraja ispitivanja neće znati jesu li primili stvarno cjepivo ili ono protiv meningitisa.

Što će dobrovoljci raditi?

Dobrovoljci će dobiti elektronski dnevnik u koji moraju bilježiti sve eventualne simptome koje će osjetiti u narednih tjedan dana nakon što su primili cjepivo i dodatno u sljedeća tri tjedna.

Znanstvenici će uzimati njihove uzorke krvi kako bi ocijenili odgovor njihovog imunološkog sistema i kako bi provjerili simptome koje volonteri bilježe.

Ako se kod dobrovoljaca pojave simptomi Covida-19, oni mogu kontaktirati nekoga iz znanstvenog tima tko može ustanoviti jesu li inficirani ili ne. Ako im se stanje pogorša, bit će odvedeni u bolnicu na obradu.

Kad će se znati radi li cjepivo?

Znanstvenici će morati usporediti broj infekcija Covidom-19 u grupi koja je primila cjepivo protiv meningitisa s onim u grupi koja je primila novo cjepivo. Nužno je, zbog toga, da se neki volonteri zaraze koronavirusom. No koliko će vremena proći prije nego se postigne potreban broj, ovisi o razini prisutnosti virusa u čitavom društvu.

Diljem Velike Britanije više od 243.300 ljudi pozitivno je na koronavirus, a samo u nedjelju prijavljna su dodatna 3.142 slučaja.

Ako stopa transmisije ostane onoliko visoka koliko znanstvenici vjeruju, dovoljno podataka bit će prikupljeno već za nekoliko mjeseci, no sve bi moglo trajati i do šest mjeseci.

Što se nalazi u cjepivima?

ChAdOx1 nCoV-19 cjepivo se radi od ChAdOx1, oslabljene verzije adenovirusa (virusa obične prehlade) koja izaziva infekciju kod čimpanzi.

Virus je tako prepravljen da ne može nauditi ljudima, no također sadrži dio koronavirusa kako bi izazvao reakciju imunološkog sustava na protein Covida-19 koji ovaj koristi kako bi ušao u ljudsku stanicu i ondje se multiplicirao.

U isto vrijeme kao i studija Oxforda, provodi se i istraživanje na Imperial Collegu u Londonu gdje je u tijeku odabir doborovoljaca koji će ući u kliničku studiju sredinom lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:41