OBOLJELI IZ MEĐUGORJA

ŽUPANIJSKE VLASTI TRAŽE DA ČITLUK ZAOŠTRI MJERE 'Mi bismo na taj način mogli izolirati koronavirus...'

Međugorje
 GoneWithTheWind / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije pozvale su Čitluk da postroži mjere s obzirom da je ta mala općina na trećem mjestu u BiH po broju zaraženih koronavirusom što je u najvećoj mjeri poveznao s oboljelim redovnicima i njihovim kontaktima u Međugorju.

"To su restriktivne mjere kako bi pomogle Čitluku da se zaustavi širenje virusa. Mi bismo na taj način mogli izolirati koronavirus ako se ograniči kretanje", rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prim. dr. Nermin Avdić.

U posljednja 24 sata broj zaraženih koronavirusom u Čitluku je porastao za deset osoba i sada ih je ukupno 29. Uglavnom je riječ o redovnicima i redovnicama iz Doma časnih sestara te župnog ureda u Međugorju kao i ustanovi Majčina nada koja skrbi za djecu bez roditeljskog staranja.

Doktor Avdić je rekao da više nema opasnosti od širenja zaraze iz ustanova povezanih s crkvom, ali da je posljednjih dvadesetak dana ostvaren velik broj kontakata što predstavlja opasnost od prijenosa zaraze.

"Ti centri više nisu opasnost za širenje. Sada je važno prethodne kontakte staviti u samoizolaciju. Mi smo Čitluku predložili dodatne mjere jer imamo već krakove tih klastera koji dosežu do Širokog, Gruda, Posušja", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Osobno se zauzima za još oštrija ograničenja uz policijski sat i zabranu kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području cijele županije.

"Svaka mjera više je u ovome trenutku bolja, ne lošija sigurno", pojasnio je.

Područje Hercegovine koje obuhvaćaju dvije županije Hercegovačko-neretvanske sa sjedištem u Mostaru te Županije zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu drugo je najpogođenije koronavirusom, a do sada je zabilježeno 118 osoba pozitivnih na testiranju.

Preminula su četiri pacijenta u Covid-bolnici Sveučilišnog kliničkog centra (SKB) u Mostaru. Najviše zabrinjava stanje u Čitluku, općini s 18.000 stanovnika, gdje je zaraženo 29 osoba po čemu je na trećem mjestu iza daleko većih gradova Banja Luke i Tuzle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:39