NAUTIČKA PATROLA

SLOVENSKI ODVJETNIK VELIKA SRCA 'Došao sam na Cres početkom rata pomoći, a na kraju sam ostao zauvijek'

Prije nekoliko godina kupili smo i kuću u staroj jezgri pa uživamo i u tom pogledu. Sada već i moji sinovi s djecom dolaze, kaže Marjan Feguš
Marjan Feguš
 CROPIX

Znaš, ja zapravo uopće nemam pojma čemu ova politička prepucavanja između Slovenije i Hrvatske - zastao je tijekom razgovora, odajući da ga to malo muči. - Jer u susretu s ljudima, ta netrpeljivost uopće ne postoji...

Uz dio o modernom jedrenju, kojeg se na momente srami, zbog pomanjkanja kulture mora, bio je to jedini negativni dio razgovora s čovjekom koji personificira ACI marinu Cres. Riječ je o Marjanu Fegušu, odvjetniku iz Celja, pasioniranom jedriličaru koji je ovdje vezao brod prije 1993. godine. I ostao zauvijek...

Marjan Feguš, počasni građanin Cresa, jedriličar, odvjetnik, dobrotvor i prije svega obiteljski čovjek u dahu pripovijeda svoju povezanost s ACI marinom Cres, gradom Cresom i našim morem. On je među prvima privezao svoju barku za molove creske marine. I danas je s jedrilicom Adeona Grand Soleil 43 na istoj adresi - gat C, vez 19.

Kada se prvi put u Ičićima 1991. godine otisnuo na pučinu, u Hrvatskoj je bjesnio rat.

- Bilo je to grdo vrijeme, ljudi su ili bježali s Jadrana ili hitali prema sjeveru, pa je u Ičićima nastala prevelika gužva - prisjeća se Feguš.

- Bio je to grozan period, nitko nije razmišljao o moru, o jedrenju, o strasti, svi smo isključivo razmišljali kako pomoći, pa barem s vrećicom lijekova...

Ljubav na prvi pogled dogodila se 1993., kada je sa suprugom plovio uz obalu Cresa i ugledao da se na mjestu današnje ACI marine u grade pontoni.

- Tu ćemo doći kada se ovo sagradi - šapnuo joj je.

Pohvale

Tako i bi. U to vrijeme marina je još bila u sklopu INA-e, a Marjan je sve te godine vjeran Cresu i creškoj marini, za koju ima samo riječi hvale.

- Svake godine obiđemo cijeli Jadran i kao dugogodišnji nautičar dobro sam upoznat sa svime, pa mogu reći i to uvijek tvrdim - ova marina trebala bi biti edukativna jedinica ACI sustava - poručuje.

Kao da priča o svojoj djeci, Feguš hvali sve zaposlenike marine u Cresu, počevši od vrtlara:

- Zamislite, prođem jedan dan, a oni čupkaju morsku travu uz rivu, preko mornara i recepcionara, svi odlično rade svoj posao. To nigdje nisam vidio. Ovo je jedina marina gdje vas mornari dočekaju još u moru dok prilazite gatovima. Nakon svake nevere uredno mi jave je li s mojim brodom sve u redu.

To je čudesan osjećaj spokoja. Mislim da je ovo marina koja bi svake godine trebala dobiti nagradu - govori i pokazuje na pažljivo uređenu hortikulturu između rive i gospodarskih zgrada te se prisjeća kako s društvom godinama u gastro dijelu marine priređuje razna slavlja.

Priznanje

- Sada je to preuređeno. Jedne je godine ovdje bilo dječje igralište, ali su ga iz nekog razloga maknuli, mislim da bi to trebali vratiti...

Zbog dobrotvornih akcija Marjan Feguš zaslužio je i status počasnog građanina Cresa, a zahvaljujući njemu i akciji koju je proveo u suradnji s Rotary klubom Graz, Celje i Rijeka, creška je osnovna škola Frane Petrića u rujnu 2010. dobila komplet instrumenata za limenu glazbu.

- Želio sam napraviti nešto za dobrobit zajednice. Limenu glazbu nisu imali, a radi se o creškoj tradiciji pa smo osigurali sredstva i kupili komplet instrumenata.

Feguš sponzorski pomaže i Košarkaškom klubu Cres, za nabavku sportske opreme. Od 2007. do 2010. godine organizirao je i u potpunosti financirao odlazak djece iz košarkaškog kluba na pripreme u sportski centar Rogla u Sloveniji. Obitelj Feguš u Cresu ima još jednu adresu:

- Prije nekoliko godina kupili smo i kuću u staroj jezgri pa uživamo i u tom pogledu. Sada već i moji sinovi sa svojom djecom dolaze na obiteljsku jedrilicu. Obojica Feguša juniora zaljubljenici su u more i jedrenje, a Marjan se nada da će se to odraziti i na unuke, koji će nastaviti tradiciju ako on to više ne bude mogao.

- Nadam se samo da će se jedrenje vratiti moru, jer nove generacije nemaju maritimnu kulturu - rekao nam je na kraju gospodin Feguš.

Plavi rajevi zovu se Kovačine, Sveti Ivan, Slatina, Plava grota...

Najbliža marini Cres je plaža Kovačine s desne strane izlaza iz creske vale. Plaža se sastoji od betonskih platoa te pješčanih i šljunčanih dijelova. Pogodna je i za manju djecu jer je more dugo plitko. Ima ugostiteljske objekte, toalete i kabine za presvlačenje, a mogu se unajmiti pedaline. Prilagođena je i invalidnim osobama. Dio kampa i plaže Kovačine namijenjen je naturistima, što je posebno označeno. Plaža je nositelj Plave zastave.

Iza svjetionika Zaglav nekoliko je lijepih uvalica za kupanje, zaštićenih od maestrala koji se ovdje zna dosta raspuhati. A možemo i produžiti do plaže Sveti Ivan ispod Lubenica. To je prema mnogima najljepša plaža otoka Cresa. Prekrivena je lijepim bijelim kamenim oblucima, od kojih su mnogi savršeno okrugli, a neki imaju i pravi oblik srca. Ako dolazite brodom, mamit će vas i izlet do starih Lubenica gore visoko na stijeni. Radije to ostavite za kopnenu varijantu izleta automobilom. Jer, uvijek vrijedi pravilo da se brod ne napušta gdje god se sidrili.

U neposrednoj blizini je i uvala Žanje s malom šljunčanom plažom i morskom špiljom Plava grota.

Nedaleko od Martinšćice je šljunčana plaža Slatina, kod istoimenog kampa, sa svim sadržajima: restoran, bar, kabine za presvlačenje, tuševi, toaleti... Na plaži će uživati i djeca i psi. Mogu se unajmiti pedaline, a s djecom se bave i animatori. Posebno su određena mjesta na kojima se mogu kupati i psi. S druge strane otoka, ispod mjesta Orlec je lijepa mala šljunčana plaža - Mali bok.

Auto se ostavi kod groblja na parkingu (ne plaća se) i treba se spustiti stazom oko 500 metara.

Na plaži nema nikakve usluge i rekvizita pa valja sve ponijeti sa sobom. (M. Gerovac)

Green Sail zastava i Dijamantna plaketa

Srđan Vrančić / CROPIX
Direktor Alan Šepuka spremno je i taksativno naveo najvažnije novosti koje su unaprijedile sadržaj marine od posljednjeg posjeta naše Patrole

Na pitanje što je novo u marini, direktor Alan Šepuka spremno i taksativno navodi najvažnije novosti od posljednjeg posjeta naše Patrole.

Implementiran je Međunarodni certifikat ISO 9 001 za kvalitetu, 14 001 za upravljanje okolišem te 50 001 za upravljanje energijom. Od 14. svibnja u marini se vijori Green Sail zastava, mjesec dana kasnije, 18. 6. na svečanosti u Njivicama marini je uručena Dijamantna plaketa za 20 godina neprekidne vjernosti međunarodnom programu Plava zastava u RH. Marina je drugi put zaredom (5. lipnja) ugostila Nikola Tesla EV Rally, a od prošle godine ima i tri Tesla punjača za elektro-automobile.

Ove je godine ugrađeno 11 novih nadzemnih hidranata, svake se godine održava vježba gašenja požara u kojoj sudjeluju svi djelatnici i gosti marine; postavljeno je devet inox vrata na gatove s kartičnim čitačima...

Istovremeno spremnike mogu puniti tri plovila srednje veličine

Srđan Vrančić / CROPIX

Maloprodajno mjesto INA Cres, smješteno uz samu ACI marinu, otvoreno je dvokratno: od 8 do 13 sati te od 16 do 19 sati.

- Na maloprodajnom mjestu rade dva djelatnika koji su uvijek na raspolaganju korisnicima. Istovremeno možemo primiti tri plovila srednje veličine, a dubina mora ispred maloprodajnog mjesta iznosi 5 metra – rekao nam je voditelj Maloprodajnog mjesta INA Cres Leonard Utmar.

Od goriva korisnicima su na raspolaganju Eurosuper BS 95 Class Plus i Eurodiesel BS Class Plus. Snabdijevanje plovila obavlja se s tri agregatne stanice i ukupno šest pištolja. Maksimalna brzina benzinskih pištolja iznosi 81 litru u minuti, a dizelskih 120 litara u minuti. Do sada se u jednom danu najviše prodalo oko 17.000 litara goriva. Osim goriva, na maloprodajnom mjestu kupcima je na raspolaganju roba široke potrošnje te standardna nautička oprema.

Najbolje vrijeme za obavljanje brze kupovine je ujutro između 8 i 10 sati, jer najveća gužva nastaje prijepodne između 10 i 12 sati te poslijepodne između 16 i 18 sati.

- Što se tiče vjetra, manje poteškoće stvara samo vjetar koji puše sa sjeverozapada, no onda mi priskačemo u pomoć – kaže g. Utmar.

Osam apartmana, solarna klupa

Srđan Vrančić / CROPIX

Vezovi: 461 vez u moru, 70 mjesta za smještaj plovila na kopnu, prihvat megajahti do 50 m

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, bankomat, restoran, cafe-bar, prodavaonice prehrambenih proizvoda, nautičke opreme i odjeće, iznajmljivanje bicikala, skutera i automobila...

Servis: servisna radionica, dizalica nosivosti 10 t, travel lift nosivosti 80 t, igla za jarbol

Ekstra: 8 apartmana, solarna klupa smart bench, Tesla Destination Charging - 2 Tesla Only e-punionice snage do 22 kW, 1 Tesla Universal e-punionica snage do 22 kW, Wi-Fi, Plava zastava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:52