EKSKLUZIVNO IZ MOSKVE

U ovoj palači nalazi se ured HGK na čiji su najam potrošili čak šest milijuna kuna. I u kojem radi samo dvoje ljudi

Donedavno su bilu u uredu od 800 kvadrata, no sada su se, kažu, preselili u skromniji od 170, u istoj zgradi. Uspješni gospodarstvenici pak kažu da od njih nemaju nikakve koristi

Ozbiljan biznis u Rusiji događa se mimo grandioznog moskovskog predstavništa Hrvatske gospodarske komore , neslužbeno me uvjerava jedan gospodarstvenik s nekoliko godina iskustva na tamošnjem tržištu. Lani se, kaže, na toj adresi u nekoliko navrata pokušao konzultirati o budućim ulaganjima.

- Dobio sam samo informacije koje sam mogao pronaći i na internetu. Nisu mi ponudili nikakvu konkretnu ili lobističku pomoć. Bitno više koristi imao sam od nekolicine privatnih, ovdje značajnih hrvatskih biznismena. U HGK su uglavnom koncentrirani na organizaciju pojavljivanja na sajmovima. No, tamo su hrvatske tvrtke ionako godinama prisutne. Da bismo se predstavili na sajmu, nije nam potreban ured u palači u najskupljem moskovskom kvartu - smatra.

Rusko predstavništvo HGK doista se nalazi u velebnoj zgradi s mramornim stubištem, sagrađenoj 1894. Uredi sa stilskim namještajem tik su do Hyata, najskupljeg hotela u gradu. U neposrednoj blizini je Boljšoj teatar, odnosno Crveni trg. Ni 500-tinjak metara dalje je Tverskaja, koju istraživanja uglednog Colliers Internationala redovito ubrajaju među deset najskupljih ulica u svijetu prema cijeni četvornog metra.

Milijuni nisu puno

Kad su lani u lipnju otvarali predstavništvo, glasnogovornici Komore izjavili su da 4,8 milijuna kuna nije puno za godišnji najam 780 četvornih metara na takvoj lokaciji. No, čemu toliki prostor, nametalo se logično pitanje. Osobito ako se uzme u obzir da su u tih gotovo 800 kvadrata do danas zaposlene tek dvije osobe - direktor predstavništva i tajnik.

Iz HGK tada su poručili da će u stambenom dijelu golemog prostora moći boraviti gospodarstvenici i djelatnici Komore koji će stjecati potrebna znanja o ruskom tržištu i učiti jezik. Njihovom uredu za odnose s javnošću ovih smo dana postavili direktan upit koliko je hrvatskih gospodarstvenika u godinu i pol koristilo te usluge, ali odgovor nismo dobili.

Površina se, izgleda, i odgovornima učinila iracionalno golemom, budući da su se nedavno preselili u bitno manji prostor. “Zbog racionalizacije troškova”, kako su objasnili, predstavništvo je od prije nekoliko mjeseci smješteno na 162 četvorna metra u istoj palači. Ne komentiraju je li lanjskih šest milijuna samo za najamninu, stoga, uzalud utrošeno.

Spomenuti četvorni metri, čini se, nisu jedina vlastita procjena u koju su čelnici Komore posumnjali. Tako je, nakon manje od godinu dana, zamijenjen i direktor moskovskog predstavništva. Na mjesto Ivice Budaneca, nekadašnjeg savjetnika za ekonomska pitanja pri veleposlanstvu, došla je Zrinka Štefanek iz sektora za međunarodne odnose HGK. Nekoliko naših sugovornika, dobrih poznavatelja hrvatsko-ruskih odnosa, izrazilo je sumnju u njezinu stručnost, ističući da im je poznata tek kao bivša direktorica škole za strane jezike. No, u Komori nas uvjeravaju da nema mjesta za zabrinutost. - Gospođa Štefanek ne samo da izvrsno poznaje rusko tržište već ima i dugogodišnje iskustvo u području međunarodnih aktivnosti, izvrsno poznaje ruski i ima brojne kontakte u poslovnim i diplomatskim krugovima. Ipak je ona kći diplomata - rekli su nam.

Općenito su, nastavljaju, zadovoljni dosad postignutim rezultatima. Pohvalili su se s nekoliko sajmova na kojima su organizirali zajedničke nastupe hrvatskih tvrtki. Od mnogih su, kažu, primili zahvale na pruženoj pomoći pri lobiranju i olakšavanju nastupa na ruskom tržištu. Uputili su nas na Daniela Smiljanića iz Pan Parketa d.o.o. koji je potvrdio da je uz pomoć Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK te njihova predstavništva u Moskvi dobio niz korisnih informacija i materijala o stanju na ruskom tržištu, mogućnostima plasmana proizvoda, kao i kontakte o potencijalnim partnerima i kupcima na teritoriju Ruske Federacije.

Ignoriranje uspješnih

- U organizaciji HGK u travnju smo nastupili na MosBulidu, najvećem europskom sajmu graditeljstva. Kao rezultat našeg nastupa na tom sajmu dobili smo niz konkretnih poslovnih kontakata. Prvi konkretni rezultati ostvareni su nedavno, kada smo počeli izvoziti naš parket na tamošnje tržište - rekao je Smiljanić.

Većina gospodarstvenika koje smo kontaktirali službeno nije htjela komentirati rad moskovskog ureda Komore.

“Nexe Grupa dosad nije kontaktirala HGK u Moskvi, niti zbog eventualnih informacija niti za neku od usluga. Stoga nismo u mogućnosti dati ocjenu ili komentar na njihov rad”, piše nam Silvija Tomljanović, voditeljica ureda uprave našićke tvrtke koju je Boris Medvedev, zamjenik veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj, istaknuo kao primjer uspješnosti na tamošnjem tržištu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:38