POSLODAVCI NEZADOVOLJNI Nadana Vidoševića tražim da objasni: Gdje je nestalo naših milijardu kuna?

HGK je od domaćih tvrtki u posljednjih pet godina ubrao više od milijardu kuna, a poduzetnici nemaju konkretne koristi
 Berislava Picek/CROPIX

ZAGREB - HUP je čestitao Nadanu Vidoševiću na ponovnom reziboru na mjesto predsjednika HGK, ali i ponovio oštre kritike na rad te institucije. Što HGK zamjeraju poslodavci prvi put je otvoreno rekao novi šef HUP-a Ivan Ergović

Što konkretno HUP zamjera Hrvatskoj gospodarskoj komori i njezinu predsjedniku Nadanu Vidoševiću? Možete li to objasniti i konkretizirati što očekujete od HGK?

- Neosporna je činjenica da postoji rastuće nezadovoljstvo funkcioniranjem, razinom usluge i općenito radom HGK među članstvom i da mnogi članovi na naknadu i članarinu za HGK gledaju kao na još jedan namet od kojeg nemaju nikakve koristi. U posljednjih pet godina HGK je od domaćih poduzetnika ubrao više od milijardu kuna, a nismo vidjeli velikih efekata od načina na koji Komora troši taj novac.

Vatrogasna reakcija

Da stvar bude gora, u Komori se dosad nisu čak ni potrudili uspostaviti sustav mjerenja efikasnosti utrošenog novca. Nezadovoljstvo je dodatno naraslo u krizi, a jedina reakcija koja je stigla iz HGK bila je vatrogasna - smanjenje naknade koju poduzetnici moraju izdvajati za HGK. Unatoč brojnim višegodišnjim kritikama, ne mijenja se pristup HGK, a ne raste ni opseg ni kvaliteta usluge. Komora sada nije servis gospodarstvu i to se mora promijeniti.

Zbog čega HUP nije ponudio svog protukandidata na održanim izborima? Vidošević je imao pet protukandidata, ali oni nisu imali šanse jer su anonimci. Kako ocjenjujete to što se nitko od uglednijih poduzetnika nije prijavio?

- Osobno smatram da je činjenica da ni u ovom izboru za predsjednika nije bilo kvalitetnog protukandidata Nadanu Vidoševiću poražavajuća prije svega za sam HGK. Vjerujem da je za svaku instituciju bolje ako može birati među nekoliko dobrih kandidata. I za onoga tko bude izabran takav izbor ima veće priznanje. Jedini pravi razlog za takvo stanje u HGK je već mnogo puta kritiziran netransparentan sustav biranja predsjednika.

Privilegirani položaj

Nikako nije dobro da većina članica HGK za datum izbora doznaje samo nekoliko dana prije zakazanog roka, i to isključivo iz medijskih napisa. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je s obzirom na sustav biranja predsjednika o kojem odlučuju delegati na skupštini, s obzirom na dugogodišnji staž na mjestu predsjednika Vidošević ipak u privilegiranom položaju u odnosu na sve druge kandidate bez obzira na njihovu ozbiljnost i kvalitetu. Mislim da je krajnji čas da HGK do sljedećih izbora unaprijedi sustav biranja predsjednika i učini ga otvorenijim jer je to naprosto u interesu Komore. Konkurencija je i u ovom slučaju dobrodošla.

Na koji bi se način trebao birati predsjednik HGK i je li pet mandata na tom mjestu koje vodi Vidošević predugo razdoblje u kojemu se on profilirao kao da je ‘vlasnik’ Komore? Ima li Vidošević doista toliku podršku među poduzetnicima ili jednostavno nije bilo bolje opcije?

- Tako dug mandat na čelu jedne važne institucije u hrvatskom društvu teško da se može gledati pozitivno. Kontinuitet neke politike svojim prednostima teško može konkurirati novim perspektivama, modernijem pristupu, idejama, novom poletu i snazi; svemu što donose promjene u kojima su na čelu novi kvalitetni ljudi.

A u članstvu HGK ima takvih ljudi i treba im osigurati prostor i atmosferu u kojoj se žele kandidarati i natjecati za mjesto predsjednika. Da stvari stavimo u perspektivu - pa i predsjednik države možete biti u samo dva mandata.

Što se tiče rezultata glasovanja na ovim izborima, podrška koju je Vidošević dobio na izbornoj skupštini pokazuje da on ima podršku delegata na izbornoj skupštini, ali s obzirom na velik broj kritika na račun funkcije i usluga HGK od strane članstva postavlja se pitanje koliko je taj sastav delegata zapravo reprezentativan?

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:19