KALMETIN TAJNIK PRISILJEN NA OSTAVKU

Uprava HAC-a danima brisala dokaze o kriminalu

Livaković je pod istragom zbog skandala u cestogradnji
Zadar, 280907.Danas su poceli radovi na dovrsenju druge cijevi tunela Sv.Rok.Radove ce u Tunelu Sv.Rok izvoditi udruga koju cine Hidroelektra i Konstruktor-inzinjering.Rok za zavrsetak gradjevinskih radova je 18 mjeseci nakon cega sljede radovi na opremanju tunela.Vrijednost ugovorenih radova je oko 150 miliuna kuna bez PDV-a.Na slici ministar Bozidar Kalmeta,Mario Lovrincevic,clan uprave HAC-a,Ivan JUrkovic,zupan Licko-Senjske zupanije i Zravko Livakovic,drzavni tajnik. u tunelu Sv.Rok.Foto : Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - Zdravko Livaković,državni tajnik u ministarstvu prometa podnio je ostavku i zatražio od ministra Božidara Kalmete da ga razriješi dužnosti što je ovaj i prihvatio. Livaković nam je danas u kraćem razgovoru potvrdio da nakon šest godina odlazi s mjesta državnog tajnika. No, tvrdi kako njegova ostavka nema nikakve veze sa aferama koje su se posljednjih mjeseci vezale uz njega.

- Odlazim iz privatnih razloga. Želim biti uz sina koji živi u Zadru, a to je radeći ovaj posao nemoguće. Osim toga roditelji su mi već u poodmakloj životnoj dobi i želim biti uz njih”, pojasnio nam je danas kasno popodne Licaković.

Livaković tvrdi da najnovije afere nemaju veze s njegovorm ostavkom.”Ponosan sam na ono što sam učinio u ovih šest godina. Časno sam obavljao svoju dužnost i odlazim bez ikakve mrlje”, kaže Livaković.

Neslužbene informacije danas su pak govorile da je Livaković je ostavku podnio na traženje ministra Božidara Kalmete jer je procijenio da mu je Livaković postao preveliki teret zbog afera u cestogradnji koje su se vezale uz njegovog državnog tajnika. Naime, prema neslužbenim informacijama protiv Livakovića pokrenuta je kriminalistička istraga zbog zloporaba u poslovanju Hrvatskih autocesta zajedno s aktualnim vodstvom HAC-a.

Sumnjiči ga se zbog uloge koje je kao predsjednik NO HAC-a imao u sklapanju štetnih ugovora između HAC-a i izvođača. Prema nalazu državnog odvjetništva sporan je ugovor o bojanju tunela Mala Kapela i Sveti Rok, vrijedan je 43 milijuna budući da je vrijednost radova tvrtke “Skladgradnja” iz Imotskog, višestruko precijenjena . Kako doznajemo zbog tog će ugovora uskoro biti podignute i kaznene prijave protiv članova uprave HAC-a i vlasnika tvrtke Skladgradnja.

Policija i tužilaštvo upravo dovršavaju i kaznene prijave zbog nezakonitog i koruptivnog korištenja sponzorskih limuzima u upravi HAC-a. Uprava Hrvatskih autocesta navodno je pokušala uništiti dokaze o tome, ali ih je državno odvjetništvo ovih dana ipak uspjelo dobiti od svjedoka bliskih HAC-u.

Pod istragom Državnog odvjetništva Livaković je bio još 2005. zbog izgradnje državne ceste D-502 od Luke Gaženice do čvora Zadar 2. Naime, cijena izgradnje te spojne ceste je sa prvotnih 250 milijuna kuna nasrasla na ogrmnih 460 milijuna. Pod istragom USKOK-a bio je 2007. zbog više anonimnih prijava da je preko uzima proviziju za dodjelu poslova nadzora. Livaković je ponovo na udaru javnosti nakon otkrića niz afera u Hrvatskim autocestama - od luksuznih automobila kojima se voze članovi uprave te tvrtke a kupljeni su preko izvođača radova na autocestama.

Potom je otkriveno da se jednim od tih automobila vozi i Livaković. On sam branio da Nadzorni odbor nije u mogučnosti nadzirati sve ugovore i da je za ugovore nadležna Uprava. Iz njegovih krugova se pak moglo čuti kako su svi pritisci na njega plod pritiska građevinskog lobija koji traži da se ne raskidaju ugovori o građenju vrijedni 7 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:43