MILOLOŽA MINISTAR?

Utvrdio da Hrvati rade premalo, sad ulazi u Vladu

Premijerka još nije donijela odluku tko će zamijeniti Polančeca
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prema svim očekivanjima, potpredsjednik Vlade Damir Polančec podnijet će ostavku tijekom ovog tjedna, a u Vladi se već vode razgovori s njegovim potencijalnim nasljednicima.

Kao izgledan kandidat spominje se Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje i jedan od čelnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

On jučer nije htio komentirati medijske najave da bi se uskoro mogao naći u Banskim dvorima. Ipak, neslužbeno doznajemo iz krugova bliskih poslodavcima i vladajućim strankama da bi se upravo to uskoro moglo dogoditi. Kako tvrde naši sugovornici, Miloloža je još prošlog tjedna obavio inicijalne razgovore s ljudima iz Vladinih krugova, no konačnu odluku još nije donio.

Ovlasti su presudne

- Njegova će odluka najvjerojatnije ovisiti o tome što će mu točno premijerka Jadranka Kosor ponuditi te kakve bi konkretno ovlasti imao - kaže jedan naš sugovornik, upućen u tijek zbivanja.

U poslovnim krugovima, ali i dijelu HDZ-a, kao izgledan kandidat za novog potpredsjednika Vlade spominje i Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, koji se prometnuo u jednog od najglasnijih poslodavaca. I iz Vladinih krugova neslužbeno su potvrdili da su inicijalni razgovori u Banskim dvorima obavljeni s više potencijalnih kanditata, među kojima je i Miloloža.

- Mudrinić nije bio na prošlotjednom razgovoru u Uredu premijerke - kaže naš sugovornik iz Vladinih krugova, ističući da su “mnogi prošli kroz Ured”. Dodaje da premijerka još nije donijela odluku o Polančecovoj zamjeni.

U krug onih koje bi premijerka rado vidjela u svojoj ekipi nesumnjivo je i ekonomist Željko Lovrinčević. Iako već mjesecima figurira kao neformalni savjetnik premijerke i mnogi ga već vide na mjestu potpredsjednika Vlade i/ili ministra gospodarstva, to je zapravo malo izgledno.

Onima koji ga dobro poznaju posve je jasno da njemu nije stalo do same funkcije, nego mu je mnogo važnije provođenje ekonomske politike za koju vjeruje da je za zemlju nužna kako bi se napokon odmaknula od ruba provalije. Uz ostalo, to znači donošenje proračuna koji bi srezao subvencije, socijalne izdatke i druge rashode koji previše opterećuju javne financije.

Smanjio bi udjel države u ekonomiji, odlučnije se prihvatio rješavanja problema državnih gubitaša, osobito brodogradnje, i ubrzao proces privatizacije poduzeća koja su još u državnom vlasništvu. Teško je zamisliti da je politika doista spremna za tako radikalan zaokret, a ni Željku Lovrinčeviću nije u interesu da ulaskom u Vladu do kraja žrtvuje reputaciju dobrog ekonomista.

Izbjegavanje odgovora

Na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom “Dan velikih planova” premijerka Kosor izbjegla je odgovoriti na novinarska pitanja o Polančecovoj sudbini.

Štoviše, ustvrdila je da se unutar vladajuće koalicije nije razgovaralo o aferi Podravka iako članovi vladajućih stranaka i o tome svakodnevno razgovaraju.

- Koalicija je dobro, ona je čvrsta i stabilna i obavit će prvi veliki posao pred njom, a to je donošenje proračuna za 2010. - poručila je Kosor.

Šuker navija za svog Livnjaka Ivana Miloložu

Ako u Vladu uđe Miloloža, jedno je sigurno: dobro će surađivati s ministrom financija. Obojica su rodom iz Livna pa mnogi ne sumnjaju da bi barem timski rad bio dobar.

Široj javnosti postao je poznat proteklih godina, kada se uključio u rad HUP-a, u kojem je predsjednik Vijeća članica. Također, svoje mjesto u medijima zaslužio je istraživanjem iz kojeg je proizašlo da Hrvati produktivno rade samo 3,6 sati dnevno.

Međutim, kao ni mogući prethodnik, Miloloža nema makroekonomska znanja koja su prijeko potrebna na dužnosti potpredsjednika Vlade za gospodarstvo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:30