PLAN SINIŠE VARGE

VARGA ŽELI PROJEKT PO KOJEMĆE GA PAMTITI Dječju bolnicu selio bi iz Klaićeve u Dubravu

Ministar Siniša Varga kao strateški projekt za 2015. najavljuje preseljenje Klinike za dječje bolesti, a njegovi suradnici objašnjavaju kako mu je za popravljanje imidža, uz izdvajanje riznice iz državnog proračuna, potreban još jedan veliki projekt. No, zgrada u Dubravi, u kojoj bi trebala biti nova dječja bolnica, u vlasništvu je Medikola, koji je još u procesu predstečajne nagodbe...
 CROPIX

Ne bi mi to još komentirali, poručuju iz Poliklinike Medikol ministru zdravlja Siniši Vargi koji je posljednji dan u 2014. godini kao strateški najvažniji projekt njegova ministarstva za 2015. godinu najavio preseljenje Klinike za dječje bolesti Zagreb u nedovršenu zgradu Medikola u zagrebačkoj Dubravi. Ta zgrada još nije u državnom vlasništvu pa su te ministrove najave u Medikolu dočekane, ipak, kao preuranjene.

Javni natječaj

Medikol je u postupku predstečajne nagodbe, a do okončanja tog procesa, kažu, ne mogu u javnost izlaziti s konkretnim podacima, a kamoli s time hoće li država preuzeti njihov nedovršeni objekt u Dubravi u zamjenu za potraživanja spram njih. Završetak predstečajne nagodbe očekuju, doznajemo, na proljeće. No, ministar Varga već sada ističe upravo taj objekt.

Bivši ministar zdravlja Andrija Hebrang također pozdravlja tu ideju, ali kaže: “Pa valjda će se raspisati javni natječaj, što se tiče same lokacije?!”. No, ministar Varga ne spominje natječaj, nego svojevrsno “prebijenje” potraživanja koje država ima spram Medikola za nedovršenu bolnicu. Preseljenje bolnice za djecu, naime, dugogodišnja je tema kojom su se bavili brojni ministri zdravlja, a vodile su se i dileme oko toga tko je “bacio oko” na samu zgradu u Klaićevoj. Bivši ravnatelj Klinike za dječje bolesti Ivan Fattorini godinama je slovio za protivnika samog preseljenja, ali danas kaže da nije bio za tu ideju jer se nikad nije znalo gdje bi se klinika konkretno trebala preseliti.

“Uvijek se pričalo o preseljenju, o potencijalnim lokacijama, ali gdje, nije nikad bilo konkretizirano, zato nisam nikad pristajao na takve najave dok ne znamo gdje bismo se trebali seliti”, kaže Fattorini te nabraja niz ideja koje su postojale, ali uglavnom su, kaže, završavale u ladicama ministarstva. Isto tako, prisjeća se kako su se nerijetko u medijima potezale priče o zainteresiranim kupcima za samu zgradu u Klaićevoj ulici, koja je slovila za atraktivnu zbog lokacije u centru grada. Kao i ranije vlade, sada i ova najavljuje upravo prodaju te zgrade, a tim novcem planiraju financirati preseljenje u novu zgradu. Prema nekim procjenama, ta zgrada mogla bi vrijediti oko jedanaest milijuna eura te bi se taj novac investirao, kako najavljuju, u projekt gradnje bolnice koja bi, prema neslužbenim procjenama, mogla stajati oko 110 milijuna kuna.

Idealna prilika

“Svašta se govorilo: da žele tamo graditi robnu kuću, pa privatnu kliniku, ali ništa od toga se nije realiziralo”, prisjeća se Fattorini, koji kaže da ga je baš ovih dana nazvao sanacijski ravnatelj Osman Kadić te pozvao u zajednički obilazak Medikolove nedovršene bolnice u Dubravi.

“Nisam još vidio taj objekt pa mi je teško govoriti. Svojedobno sam najviše bio za ideju izgradnje bolnice na jednoj livadi pokraj Vinogradske bolnice, čak smo imali i napravljen projekt, ali je i taj završio u nekoj ladici”, prisjeća se Fattorini.

Ministar Varga je, pak, nakon nedavne afere s odlaskom na privatno skijanje sa službenim automobilom, očito, trebao nečime nanovo osvojiti javnost, a klinika za dječje bolesti svakom PR savjetniku sigurno zvuči idealno za tu priliku. Stoga je ministar Varga posljednji dan u 2014. godini obišao bolnicu za djecu te najavio: “Proceduru bi trebalo ubrzati proglašenjem nove dječje bolnice projektom od strateške važnosti, što će Ministarstvo zdravlja predložiti Vladi već u siječnju”.

Suradnici ministra Varge, neslužbeno doznajemo, komentiraju kako bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić u dvije godine mandata nije ni spomenuo taj projekt te da bi uspjeh bio već samo pokretanje tog projekta od strane ministra Varge. “Znači da bi kao ministar iza sebe ostavio: izgradnju ili početak gradnje dječje bolnice te izdvajanje riznice iz državnog proračuna, veliki je to posao, zar ne?!”, kaže jedan njegov suradnik.

Vargini suradnici smatraju da je najvažnije da se u taj projekt, napokon, krene pa makar ga u ovom mandatu i ne završili.

“Jer, tko god bio sljedeća vlada, morat će ga realizirati do kraja”, dodaju u ministarstvu.

Ministar Varga najavio je da je gotova procjena vrijednosti potencijalne nove lokacije - nedovršene zgrade privatne Medikolove poliklinike u Mandlovoj ulici u Dubravi, ali i da predstoji dugotrajna birokratska procedura s ishođenjem lokacijskih i građevinskih dozvola te moguća odugovlačenja u Poreznoj upravi i DORH-u, koji moraju dati suglasnost za obavljenu procjenu.

Ministar Varga naveo je da još nije riješeno pitanje predstečajne nagodbe privatne poliklinike Medikol, prema kojoj država ima milijunska potraživanja zbog neplaćenih poreza, ona iznose i više od 40 milijuna kuna. No, dodao je da ako se procedura ubrza, da je moguće da se već u 2015. godini obavi dio radova na preseljenju te time ‘prebiju’ potraživanja države prema Medikolu.

Medikolova zgrada sada je u rohbau stanju, površine je oko 20 tisuća četvornih metara, što ministar ocjenjuje i više nego dovoljnim za potrebe bolnice. U slučaju da se predstečajna nagodba ne riješi na taj način, dodao je, trebat će se pronaći druga lokacija i početi s gradnjom od početka, što će preseljenje do daljnjega odgoditi.

“Svašta se može dogoditi na tom putu, zato tražimo i alternative”, najavio je Varga tijekom posjeta bolnici. Djelatnici bolnice zahvalili su ministru na inicijativi, a i potužili su se da rade u iznimno teškim uvjetima, primjerice u kirurškim dvoranama koje nisu obnavljane zadnjih 50 godina. Varga im je uzvratio kako imaju osigurana sredstva iz EU fondova vezano uz povećanje bolničkih kapaciteta za djecu, u vrijednosti od oko 110 milijuna kuna te još pet milijuna kuna u državnom proračunu za projektnu dokumentaciju.

Kontaktira se, rekao je, i s Europskom bankom za obnovu i razvoj i privatnim investitorima. Novac nikad nije bio jeftiniji na svjetskom tržištu kapitala, rekao je ministar, koji najveći problem očito vidi u birokratskoj proceduri. Na službenoj internet stranici zgrada Klinike za dječje bolesti opisana je kao: “Arhitektonski zanimljiva cjelina četiriju objekata iz nekoliko razdoblja, od secesijskog bisera, stare ‘Fisherice’, koja dominira pročeljem bolnice, preko središnjeg Turinina objekta iz razdoblja hrvatske moderne, do suvremenoga dvorišnog zdanja. Medicinski, to je moderna europska klinika izgrađena na čvrstim temeljima dugogodišnje tradicije i iskustva”.

Također, navodi se da se klinika rasprostire na 13.500 četvornih metara, da ima 650 djelatnika i 205 bolničkih postelja te da je ujedno i najveća dječja bolnička ustanova u Hrvatskoj. U bolnici se u godini hospitalizira više od 11.500 bolesnika i obavi više od milijun medicinskih postupaka dok kroz ambulante poliklinike godišnje prođe 230.000 bolesnika. Sanacijski ravnatelj klinike Osman Kadić pozdravlja ministrove najave jer kaže da sadašnji prostor bolnice ne dopušta širenje, a pacijenti i dalje dolaze iz cijele države i liječe se u skučenom prostoru. Primjerice, navodi, 65 posto djece je iz Zagreba i Zagrebačke županije, a 35 posto iz ostalih dijelova Hrvatske.

Razne ideje

“Naravno da podržavamo tu ideju, kao i većina zaposlenika, jer ovdje više nemamo odgovarajuće uvjete”, rekao je Kadić. Bivši ravnatelj Fattorini kaže da su se kroz godine ministri zdravlja pojavljivali s raznim idejama. Jedno vrijeme se, primjerice, kao najveći problem bolnice navodio nedostatak parkirališta, pa se spekuliralo o gradnji garaže koje bi se gradila preko puta ceste, a onda bi se podzemnim tunelom spajala s bolnicom, ali nije se nikad realizirala. Također se prisjetio da je svojedobno aktualna bila ideja da se klinika smjesti u novu bolnicu, ali odustalo se, kao i od zamisli da bi bolnica za djecu bila u sklopu neke druge bolnice.

Službena procjena

Službenu procjenu objekta u Dubravi na koju je ministar Varga bacio oko, a koja je dio predstečajne nagodbe Medikola, PBZ-a i državnih potraživanja na ime neplaćenih poreza, trebala bi obaviti Porezna uprava, odnosno ona bi trebala odrediti konačnu cijenu. Isto tako, treba se napraviti službena procjena prostora i zemljišta u Klaićevoj, čijom bi se prodajom mogla namaknuti sredstva za kupnju nove bolnice. Država, inače, od Medikola na ime poreznog duga potražuje oko 40 milijuna kuna, što bi također bio dio plaćanja troškova novog objekta. Vlasnici navodno tvrde da je vrijednost zgrade oko 35 milijuna eura, ali stručnjaci tvrde da je to potpuno nerealan iznos pa će zadnju riječ imati Porezna uprava.

Medikol je 2011. godine za gradnju te bolnice podigao bankarski kredit kod PBZ-a u visini od oko 150 milijuna kuna. Plan preseljenja, prema ranijim napisima, planira da bi u novoj bolnici bilo od 160 do 210 kreveta, četiri glavne operacijske dvorane te dvije za potrebe dnevne bolnice u sklopu hitnog prijema. Predviđen je i novi hematološko-onkološki odjel, koji u Klaićevoj radi u neprimjerenim uvjetima. Od djelatnosti u novoj bolnici planirani su: dječja ortopedija, okulistika, neonatologija, fizikalna medicina, radiologija, neurokirugija, adolescentska ginekologija, anesteziologija, a možda i maksilofacijalna kirugija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:23