NEDJELJI RAZOTKRIVA SVE

Viši suradnik za tehničku kulturu u Odjelu za tehničku kulturu Sektora za kulturu u Uredu za kulturu!?

Gradske činovnike s tako dugačkim titulama plaćamo i do 20.000 kn mjesečno, stalno se zapošljavaju novi, a nije uvijek jasno čime se točno bave. Mjera zabrane zapošljavanja ne pridržava se nitko

ZAGREB - Znaš li ti da je Nenad Ivanković novi viši stručni savjetnik pročelnika za koordinaciju poslova zaštite i spašavanja (zastanem, udahnem i koncentriram se da mogu nastaviti) ... s nadležnim tijelima i službama izvan ustrojstvenih jedinica (opet pauza) u Gradskom uredu za upravljanje u hitnim situacijama?

Oznojio sam se prije nego što sam postavio pitanje kolegi na jutarnjoj kavi.

- Viši stručni što? Čega? Daj ponovi - vrisnuo je od smijeha, a onda pametno zaključio da napisati pet kartica ovog teksta neće biti nikakav problem.

- Pa polovica teksta otići će ti samo na njegovu titulu - nastavio je.

- Morat će izraditi vizitku na A4 formatu - dodao je drugi kolega.

- Zaspeš prije nego što ti se Ivanković predstavi do kraja - nadovezao se treći.

I zaista. Osim što se rezultat ovog natječaja znao i prije njegova raspisivanja, zaposlenje autora kampanje “Sir i vrhnje” zanimljivo je i zbog njegove titule koja ima više od 20 riječi. OK. I zbog činjenice da ga je zaposlio njegov bliski prijatelj, pročelnik Ureda Pavle Kalinić.

Neobične funkcije

No ovo imenovanje, koje će se mnogima učiniti kao sjajan materijal za zafrkanciju, otvara puno ozbiljnije pitanje: Koliko je točno takvih neobičnih funkcija u Gradu Zagrebu? I jesu li baš sva ta radna mjesta uistinu nužna da bi metropola mogla funkcionirati, odnosno može li se ukidanjem nepotrebnih mjesta otvoriti prostor za uštede?

Grad Zagreb, vidi se to iz proračuna za 2011. godinu, izdvaja oko pola milijarde kuna za plaće svih svojih zaposlenika, što je otprilike jedna četrnaestina cijelog proračuna. Procjenjuje se da je zaposlenika oko tri tisuće, a plaće im osiguravamo mi, porezni obveznici.

Ujedno, najavljenih mjera uštede i zabrane zapošljavanja u vrijeme ekonomske krize, ako je suditi po brojnim natječajima koje svakodnevno objavljuje Grad Zagreb, ne pridržava se nitko.

Nemoguće je ući u trag baš svim neobičnim funkcijama u gradskoj upravi i procijeniti jesu li nužne ili posve nepotrebne.

Međutim, javna je tajna da se mnoga radna mjesta osmisle upravo da bi se dodijelila osobama koje visoki gradski dužnosnici žele zaposliti.

Kakvi su sve kadrovi potrebni Gradu Zagrebu može se iščitati iz raspisanih natječaja u posljednje tri godine. Čime se točno bave vjerojatno sa sigurnošću ne mogu objasniti ni pročelnici ureda koji su ih zaposlili.

Evo nekoliko primjera: stručni referent za rad gradske četvrti i mjesnih odbora u Područnom odsjeku Gornja Dubrava (Dubrava) Odjela za rad gradskih četvrti i mjesnih odbora u Službi za mjesnu samoupravu. Ili, viši stručni savjetnik za kontrolu u Odjelu za kontrolu Sektora za kontrolu u Gradskom kontrolnom uredu.

Razlike u kadrovima

U obrazloženju posljednjeg imenovanja koje smo dobili od Gradskog kontrolnog ureda stoji da taj zaposlenik obavlja “najsloženije poslove provođenja kontrolnih aktivnosti u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, ustanovama kojima je Grad osnivač i korisnicima gradskih sredstava prema Planu rada”.

“Za ovaj je posao potrebno biti magistar, odnosno stručnjak u području društvenih ili tehničkih znanosti i imati najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima te položen državni stručni ispiti”, stoji u Pravilniku o unutarnjem redu Kontrolnog ureda.

Samo u posljednjih mjesec dana ukupno pet gradskih ureda raspisalo je natječaje za nove kadrove: Ured gradonačelnika i gradski uredi za imovinu, zdravstvo, poljoprivredu i obrazovanje.

Najbolje od gradskih titula:

• Viši stručni savjetnik pročelnika za koordinaciju poslova zaštite i spašavanja s nadležnim tijelima i službama izvan ustrojstvenih jedinica u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama

• Viši stručni savjetnik za kontrolu u Odjelu za kontrolu Sektora za kontrolu u Gradskom kontrolnom uredu

• Samostalni upravni referent za socijalnu skrb

• Tehničar za održavanje službenih vozila u Odjelu za poslove prijevoza Sektora za poslove zaštite osoba, imovine i poslove prijevoza

• Administrativni referent izvan ustrojstvenih jedinica u Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje

• Pomoćnik pročelnika komunalnog i prometnog redarstva u Sektoru za komunalno i prometno redarstvo Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet

• Stručni referent za tehničku pripremu javne nabave i obradu ponuda u Odsjeku za pripremu javne nabave i obradu ponuda Odjela za pripremu i provedbu javne nabave

• Stručni referent za rad gradske četvrti i mjesnih odbora u Područnom odsjeku Gornja Dubrava (Dubrava) Odjela za rad gradskih četvrti i mjesnih odbora u Službi za mjesnu samoupravu

• Viši stručni savjetnik za zastupanje u parničnim postupcima veće vrijednosti i u stečajnim postupcima u Službi za zastupanje u parničnim i stečajnim postupcima Sektora za zastupanje Grada

• Viši stručni suradnik za poljoprivredno zemljište

• Stručni savjetnik za praćenje mjera u šumarstvu

• Administrativni referent u Odjelu za poslovni prostor i poslove zakupa Sektora za upravljanje imovinom

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:24